Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Innreiseregler:

Kunnskapsløst av Dagbladet

Jeg har stilt meg kritisk til konsekvensene som israelske innreisebestemmelser får i en del tilfeller for norske borgere.

KRITISK: Jeg stilt meg kritisk til konsekvensene som israelske innreisebestemmelser får i en del tilfeller for norske borgere. Derfor tok jeg opp dette i møtene med statsminister Netanyahu og andre ministre da jeg besøkte Israel i januar, skriver utenriksministeren. Foto: Guri Solberg / UD / NTB scanpix
KRITISK: Jeg stilt meg kritisk til konsekvensene som israelske innreisebestemmelser får i en del tilfeller for norske borgere. Derfor tok jeg opp dette i møtene med statsminister Netanyahu og andre ministre da jeg besøkte Israel i januar, skriver utenriksministeren. Foto: Guri Solberg / UD / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin lederartikkel 1. mars kritiserer Dagbladet regjeringen for å gjøre et knefall for Israel. Dagbladet påstår blant annet at «norske myndigheter har tydeligvis godtatt Israels nye regler betingelsesløst». Dagbladets forsøk på å sidestille faktaopplysninger om Israels innreisebestemmelser med et samtykke eller et «knefall» for Israel er både urimelig og kunnskapsløst.

Norske borgere har selv ansvar for å gjøre seg kjent med innreisebestemmelsene til det enkelte land. Men som en tjeneste overfor norske reisende, gir Utenriksdepartementet (UD) reiseinformasjon om forhold som kan være viktig for norske borgere på reise. Denne informasjonen skal være så faktuell og presis som mulig. Den er ikke et uttrykk for norsk politikk overfor landene som omtales.

I forrige uke oppdaterte vi nettsidene for land- og reiseinformasjon for å presisere informasjonen om israelske innreisebestemmelser for utenlandske statsborgere som har palestinsk opprinnelse. Denne informasjonen har vært tilgjengelig på regjeringens nettsider i flere år, og oppdateres løpende etter hvert som ambassadene får ny kunnskap og erfaring.

Norske myndigheter gir konsulær bistand til alle norske borgere som har behov for og ønsker slik bistand. Ambassaden i Tel Aviv og Representasjonskontoret i Al Ram gir konsulær bistand til alle norske borgere som får innreiseproblemer, og som ber om bistand. Vi følger opp disse sakene med israelske myndigheter, og vi har en rekke ganger fremført innvendinger og kritikk av denne praksisen overfor israelske myndigheter.

I utgangspunktet har alle stater rett til å bestemme hvem som skal ha adgang til staten. Vi har heller ikke indikasjoner på at norske borgere diskrimineres sammenlignet med andre lands borgere ved innreise til Israel.

Likevel har jeg stilt meg kritisk til konsekvensene som israelske innreisebestemmelser får i en del tilfeller for norske borgere. Derfor tok jeg opp dette i møtene med statsminister Netanyahu og andre ministre da jeg besøkte Israel i januar.

Dagbladets påstand om at «Solberg-regjeringen burde ha protestert mot at norske borgere blir diskriminert, men det er vel ingen grunn til å vente at noe slikt kan skje i dette tilfellet» er derfor helt feil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!