DEBATT

Private i barnevernet:

Kunnskapsløst og farlig

Når Arbeiderpartiet går løs på en av de største bidragsyterne i dagens barnevern er det ikke bare uklokt, det er kunnskapsløst og farlig.

AVVISES: Stortinget kommer i dag trolig til å avvise Arbeiderpartiets forslag om å fase ut kommersielle aktører fra norsk barnevern.


Foto: Henning Lillegård
AVVISES: Stortinget kommer i dag trolig til å avvise Arbeiderpartiets forslag om å fase ut kommersielle aktører fra norsk barnevern. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Barnevernet er nå i fare på grunn av politiske dogmer og signalpolitikk. Arbeiderpartiets forslag om å stenge de kommersielle ute vil rett og slett koste mye mer enn det smaker. Dette er skuffende svakt fra et parti som historisk sett har stått for politisk pragmatisme tuftet på hva som er praktisk mulig å få til i arbeidet med å beskytte barn.

Om det gode samarbeidet mellom stat, ideelle og kommersielle blir endret vil mulighetene til å skape gode tilbud til de mest sårbare barna trolig bli satt flere tiår tilbake.

Dagbladet har nylig dokumentert svikt i tilbudet til de mest risikoutsatte barna og vist hvor ille det kan gå. Det føyer seg inn i de siste årenes bilde av utilstrekkelighet og beskrivelser av barn som ikke har fått det de trengte.

Vi har lest om drap og drapsforsøk begått av barn i barnevernsinstitusjoner. Det finnes barn i institusjonene som har store og ubehandlede psykiske problemer, rusproblemer og som har ingen grunn til å stole på voksne. Samarbeidet mellom barnevern og spesialisthelsetjenesten er mangelfullt.

Statlige institusjoner legges ned uten særlig politisk motstand. Storsatsingen for ti år siden har ikke gitt forventet resultater. Når hjelpetiltak i hjemmet ikke virker plasseres barnet i fosterhjem. Men for noen barn er ikke fosterhjem nok. For disse barna starter en endeløs rekke av plasseringer som til slutt ender opp i institusjon. Tilliten til voksne er ødelagt, for de mest krevende barna.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer