Kunnskapsløst og forskjønnende

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ORDSKIFTET MELLOM

Halvor Finess Tretvoll og Bjørgulv Braanen begynte med Tretvolls interessante og viktige artikkel 14.7., «Er det radikalt å være konservativ?» (fulgt opp bl.a. 19.7. og 23.7.). Debatten berører en avrevet tråd fra fjorårets AKP-debatt som bør følges opp mer systematisk: det tvetydige forhold mange som kaller seg venstreradikale har til den liberale rettighetsarv.

De kjører dobbelt og vil både kjenne varmen fra ungdommens marxisme og samtidig definere seg som antiautoritære. For å forsøke en oppklaring vil jeg utfordre redaktør Braanen.

Også de som viste vilje til selvbesinnelse og moralsk refleksjon i forhold til de holdninger de hadde i ungdommen, vek i forårets debatt forskrekket tilbake ved tanken på å gi opp noe de kalte «marxismen» som redskap for å orientere seg i verden.

Dette var et interessant trekk ved ordskiftet. «Marxismen» var deres felles mantra, men ingen av dem gikk intellektuelt redelig inn for å redegjøre for hva denne posisjonen konkret innebærer i dag. (Å vente en slik konfrontasjon fra de sanne troende er noe annet; det er som å forvente at paven skal gå inn for kondomer, så det skal jeg la ligge).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer