KRISE: Kø utenfor et supermarked i Venezuela. Når et land får mesteparten fra inntektene fra olje og prisene stuper blir det krise, skriver artikkelforfatteren. Foto:  Miguel Gutierrez / EPA / NTB Scanpix
KRISE: Kø utenfor et supermarked i Venezuela. Når et land får mesteparten fra inntektene fra olje og prisene stuper blir det krise, skriver artikkelforfatteren. Foto:  Miguel Gutierrez / EPA / NTB ScanpixVis mer

Kunnskapsløst om Venezuela

Regjeringen i Venezuela har lyktes med mye, men ikke med å gjøre økonomien mindre oljeavhengig.

Meninger

Dagbladet skrev 18. mai om Rødts støtte til Venezuela i 2009. Budskapet var at venstresida har gått på limpinnen og støttet politiske bevegelser som har ført landet ut i dagens krise. Anklagene viser manglende kunnskap både om situasjonen i Venezuela og Rødt.

Ingen er uenige i at Venezuela opplever en krise. Regjeringen har sin del av ansvaret for den økonomiske situasjonen, men kan nok ikke tillegges ansvaret for fallet i oljeprisen. Venezuela får 96 prosent av sine inntekter fra olje, og når oljeprisen stuper og inntektene strupes, blir det krise. Det ville det blitt uansett hvem som regjerte.

Regjeringen i Venezuela har lyktes med mye, blant annet å få folk ut av fattigdom og analfabetisme, men ikke med målet om å gjøre økonomien mindre oljeavhengig. Korrupsjon har vært et problem siden Venezuela ble en oljestat, og verken Chavez eller Maduro har greid å få bukt med den.

Disse problemene har Rødt vært klare over og åpne om. Påstander om at Rødt har sett på Venezuela som noe sosialistisk paradis, en stjerne som nå er slukket, er altså feil. Vi forstår at journalister og kommentatorer prøver å framstille det sånn, men det blir ikke mer sant av den grunn. Det er kanskje slik journalistikk som bidrar til Dagbladets lave tillit blant norske avislesere?

Problemene Venezuela står i nå endrer likevel ikke på at det var rett å støtte Chavez’ politiske prosjekt. Det var ønsket om reelle endringer og en enorm folkelig mobilisering som brakte Hugo Chavez til makta og holdt ham der. Radikal omfordelingspolitikk og et deltakende demokratisk system basert på selvstyrte lokalsamfunn førte til store sosiale framskritt.

Dette er usynlig i Dagbladets dekning, som ukritisk gjengir påstander om at spedbarnsdødeligheten i Venezuela har blitt «100 ganger høyere fra 2012 til 2015». Realiteten, som journalisten lett kunne sjekket hos Verdens helseorganisasjon, er at den har gått ned fra 16,1 døde barn per 1000 fødte i 2012, til 14,9 i 2015. Dagbladet omtaler den valgte regjeringen som Maduro-regimet, som om Venezuela var et diktatur. I så fall er det et merkelig diktatur, siden det lar opposisjonen vinne valg. Dette bekrefter også Jimmy Carters vurdering om at de demokratiske valgene i Venezuela er blant de best gjennomførte i verden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.