DEBATT

Kunnskapsminister uten utdanning

Den mest ufortjente kritikken mot Øystein Djupedal som kunnskapsminister var at han "bare" hadde yrkesfaglig bakgrunn

Øystein Djupedal, tidligere kunnskapsminister for SV.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
Øystein Djupedal, tidligere kunnskapsminister for SV. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mye er sagt og mer skal sikkert sies om Øystein Djupedals overgang fra SV til Arbeiderpartiet. Som kunnskapsminister vekket Djupedal sterke følelser fra hele det politiske spekteret. Den mest ufortjente kritikken han fikk var kritikken for sin egen utdanningsbakgrunn.

«Vi har i dag en kunnskapsminister uten utdanning. Vi har faktisk enn kunnskapsminister med lavere utdanning enn Pia Haraldsen». Slik startet et av de ferdigskrevne innleggene til Unge Høyre i valgkampen i 2007. Daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal var riktignok ikke uten utdanning. Han er trykker. Med svennebrev i litografi. Det var ikke bra nok for Unge Høyre, den gang ledet av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (etterfølgeren Henrik Asheim synes det var et langt bedre poeng at Djupedal hadde «Kåre» som mellomnavn.)

Utdanningsmiddelklassen har skapt en skole i sitt eget bilde Unge Høyre er imidlertid ikke de eneste som har spredt fordommer mot yrkesfag opp gjennom årene. Tilnavn som «mekk og drekk-linja» og «brekk-linja» har sittet løst. Historiene florerer om ungdomsskoleelever som vil gå yrkesfag, men får beskjed av rådgivere om at de har for gode karakterer eller er «for smarte».  Felles for de mange mytene og fordommene som har oppstått rundt yrkesfagene er at de sier veldig lite om de som velger yrkesfag. De sier imidlertid veldig mye om utdannede middelklassen. Noe av det aller mest provoserende med fordommene som eksisterer mot yrkesfag er at de er politisk skapt. Den utdannede middelklassen har gjennom ulike politiske flertall kompromissløst skapt en skole i sitt eget bilde. Det er et skolesystem som i tillegg er frekt nok til se ned på alle som ikke passer inn i et kunnskapssyn som har blitt stadig snevrere og mer ubrukelig. Det er ikke bare et svik mot elevene som rammes, men mot hele samfunnet at vi har skapt en skole som legger større vekt på å kvalifisere til folk til å suse halvmotivert rundt på Blindern enn på å utdanne folk som kan bygge skoler, sykehus, pleie syke og eldre, jobbe i industrien, fikse ledninger eller kjøre lastebil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.