Kunst- og Arkitektur-Norge fortviler over rivingsvedtak

Kunsten skaper hodebry.

VIL RIVE: Oversiktsbilde over Regjeringskvartalet i Oslo. Y-blokka til venstre, som regjeringen åpner for å rive, og Høyblokka med statsministerens kontor. Foto: Jon Terje H. Hansen
VIL RIVE: Oversiktsbilde over Regjeringskvartalet i Oslo. Y-blokka til venstre, som regjeringen åpner for å rive, og Høyblokka med statsministerens kontor. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Riksantikvaren, byantikvaren og Norske arkitekters landsforbund (NAL) har hele tida ønsket å bevare hele regjeringskvartalet.

Høyblokka vs. Y-blokka Krefter som ønsker å bevare Y-blokka, ser også for seg at deler av bygget kan være et sted å minnes ofrene fra 22. juli.

Statsminister Erna Solberg opplyste i helga at regjeringen freder Høyblokka, men åpner for riving av Y-blokka.

- Man må se de to byggene, Høyblokka og Y-blokka under ett, sier president Kim Skaara i NAL.

- Opphavsrett ikke noe tema Arkitekters arbeider i utgangspunktet er beskyttet gjennom Lov om opphavsrett til Åndsverk. Men etterfølgerne til arkitekt Erling Viksjø, som tegnet regjeringskvartalet, har ikke lagt noen føringer på byggene.

- Opphavsretten er ikke noe tema i denne saken. Regjeringen eier byggene, sier Kim Skaara.

Han er glad for at Høyblokka blir bevart, men er sterkt uenig i at Y-blokka etter all sannsynlighet blir revet - selv om han legger til at det er delte meninger om dette i arkitektmiljøet.

- Y-blokka er arealkrevende og er delte meninger om den bør vernes eller rives i arkitektmiljøet, sier Skaara.

Kunst skaper hodebry Hodepinen til regjeringen blir kunstverkene i Y-blokka, som er integrert i bygningsmassen. Både Pablo Picasso og Carl Nesjar har satt sitt stempel med bl.a. bilder som preger endeveggen og foajeen.

- Flytting av kunsten byr på problemer. Dette må klareres med kunstnerne og etterkommerne til kunstnerne, sier Skaara.

Før man bestemmer seg for endelig å rive Y-blokka, mener Skaara der er viktig at man engasjerer arkitekter og vernemyndigheter som må se på alternative løsninger.

- Vi bør ha en idékonkurranse for best mulig å ivareta regjeringskvartalet, sier Skaara.

NYE PLANER: Statsminister Erna Solberg og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte søndag planene for det nye regjeringskvartalet. Foto: Jacques Hvistendahl
NYE PLANER: Statsminister Erna Solberg og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte søndag planene for det nye regjeringskvartalet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer