Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunst- og Arkitektur-Norge fortviler over rivingsvedtak

Kunsten skaper hodebry.

VIL RIVE: Oversiktsbilde over Regjeringskvartalet i Oslo. Y-blokka til venstre, som regjeringen åpner for å rive, og Høyblokka med statsministerens kontor. Foto: Jon Terje H. Hansen
VIL RIVE: Oversiktsbilde over Regjeringskvartalet i Oslo. Y-blokka til venstre, som regjeringen åpner for å rive, og Høyblokka med statsministerens kontor. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksantikvaren, byantikvaren og Norske arkitekters landsforbund (NAL) har hele tida ønsket å bevare hele regjeringskvartalet.

Høyblokka vs. Y-blokka Krefter som ønsker å bevare Y-blokka, ser også for seg at deler av bygget kan være et sted å minnes ofrene fra 22. juli.

Statsminister Erna Solberg opplyste i helga at regjeringen freder Høyblokka, men åpner for riving av Y-blokka.

- Man må se de to byggene, Høyblokka og Y-blokka under ett, sier president Kim Skaara i NAL.

- Opphavsrett ikke noe tema Arkitekters arbeider i utgangspunktet er beskyttet gjennom Lov om opphavsrett til Åndsverk. Men etterfølgerne til arkitekt Erling Viksjø, som tegnet regjeringskvartalet, har ikke lagt noen føringer på byggene.

- Opphavsretten er ikke noe tema i denne saken. Regjeringen eier byggene, sier Kim Skaara.

Han er glad for at Høyblokka blir bevart, men er sterkt uenig i at Y-blokka etter all sannsynlighet blir revet - selv om han legger til at det er delte meninger om dette i arkitektmiljøet.

- Y-blokka er arealkrevende og er delte meninger om den bør vernes eller rives i arkitektmiljøet, sier Skaara.

Kunst skaper hodebry Hodepinen til regjeringen blir kunstverkene i Y-blokka, som er integrert i bygningsmassen. Både Pablo Picasso og Carl Nesjar har satt sitt stempel med bl.a. bilder som preger endeveggen og foajeen.

- Flytting av kunsten byr på problemer. Dette må klareres med kunstnerne og etterkommerne til kunstnerne, sier Skaara.

Før man bestemmer seg for endelig å rive Y-blokka, mener Skaara der er viktig at man engasjerer arkitekter og vernemyndigheter som må se på alternative løsninger.

- Vi bør ha en idékonkurranse for best mulig å ivareta regjeringskvartalet, sier Skaara.

NYE PLANER: Statsminister Erna Solberg og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte søndag planene for det nye regjeringskvartalet. Foto: Jacques Hvistendahl
NYE PLANER: Statsminister Erna Solberg og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte søndag planene for det nye regjeringskvartalet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!