Kunst du ligger med

Når Riksutstillinger legger ut på veien med trailere fulle av elektronikk, er det utstillingen «DETOX» som er på vei.

Utstillingen, som åpnet i Kunstnernes Hus i Oslo i går, tar opp kampen med samfunnets øredøvende bakgrunnsstøy, den audiovisuelle orgien vi valser rundt i - og utfordrer tilskueren på en måte du aldri har opplevd på en tradisjonell kunstutstilling.

Ikke ett maleri, men mye Internett og museklikking. Ikke én tradisjonell skulptur, men en kvinnetorso full av elektronikk som sjekker blygheten din. En tur gjennom utstillingslokalet er en reise i nye medier, elektronikk og kinky installasjoner. Du begynner idet du går inn gjennom porten til utstillingen.

Adgangskontroll

- Alle må passere igjennom min installasjon. Det er adgangskontrollen. Bare rullestol er gyldig grunn for å slippe å ta turen igjennom dette lyshelvetet, ellers kommer man ikke inn, flirer Jan Skomakerstuen.

- Det handler om tvang. Tør man ikke passere, får man ikke se utstillingen. Det er et beinhardt fysisk rom, konstaterer Skomakerstuen, mens han prøvegår porten sin og får kaskader av hvitt lys fra 70- 80 tusenmeters billykter i fleisen. De utløses av fotoceller og kan blende en stakkar med stær for godt.

Intim kunst

Martin Høyem debuterer med sitt bidrag på Riksutstillingers vandreutstilling. Hans bidrag er en kvinnekropp man må bli intimt kjent med for å få fullt utbytte...

- Stort nærmere kunstverket kommer man ikke, sier Høyem og tar plass mellom kvinnens lår. Han gnir skulpturen sin på brystvortene og ting skjer. Det blir liv, ikke i dama, men i TV-skjermen i magen hennes.

Når han bryter fotocellene mellom lårene hennes, gjentatte ganger og litt hurtig, kommer overraskelsen. Belønningen. Tore André Flo skårer mot Tafarel i Brasils mål!

- Når man gjør samleiebevegelser, dukker Norge- Brasil fra VM 1998 opp på skjermen. Det er ikke ofte tilskuere står og jukker foran et kunstverk, antyder han.

- Inspirasjonen, var det en samboer som syntes det ble altfor mye fotball og litt lite av andre ting?

- Nei, he, he, dette skulle ikke være løsningen på et problem. Hvordan får man slike ideer? Nei, si det!

Kompetansemangel

Riksutstillinger startet prosjektet for to år siden for å bygge opp kompetansen de nye utstillingsmediene krever.

- Denne kompetansen mangler spesielt i den norske kultursektoren. DETOX er resultatet av to års forberedelser, miljøkartlegging, konkurranser og produksjonsfaser. Det er en stor teknologisk utfordring å realisere en slik vandreutstilling, sier utstillingsansvarlig Marith Hope.

Utstillingen blir stående i Kunstnernes Hus til 12. desember. Så går turen til Stavanger, Arendal, Kongsberg, Bergen, Tromsø og Trondheim, der den avsluttes i januar i år 2001. Da har Norge fått en spenstig forsmak på hva framtidas kunstnere kan bringe oss av kunst ved hjelp av nye medier.

INTIM KUNST: Martin Høyems bidrag på utstillingen Detox