- Kunst er å ta sjanser

Svein Nyhus' første forlagsoppdrag var å tegne mønster på en badeball. Siden har det blitt mye kluss.

JUBILEUMSUTSTILLING: Svein Nyhus fylte 50 forrige mandag, og ble blant annet feiret med en egen utstilling i Gyldendalhuset. Her med en gigantutgave av boka «Opp og ut» (2008), som er en del av utstillingen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
JUBILEUMSUTSTILLING: Svein Nyhus fylte 50 forrige mandag, og ble blant annet feiret med en egen utstilling i Gyldendalhuset. Her med en gigantutgave av boka «Opp og ut» (2008), som er en del av utstillingen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Noen ganger kaster jeg tegninger fordi de er for fine, sier Svein Nyhus.

Den prisbelønte barnebokforfatteren og illustratøren har nettopp rundet 50 år, og har i den anledning fått sin egen utstilling i Gyldendalhuset.

Her er cowboytegningene han øvde på sammen med tvillingbroren Egil i seksårsalderen, bildebøkene med psykologiske motiver som han har laget sammen med kona Gro Dahle, og illustrasjoner fra de mange filosofiske undringsbøkene han har stått for på egenhånd: «Pappa», «Jeg!», «Sånt som er», «Snill» og «Sinna mann» er noen av titlene han er kjent for. Kritikere har rost bøkene hans for å være både abstrakte og konkrete, enkle og komplekse på en gang.

- Idealet er at bildene skal være rikere enn seg sjøl, og boka mer intelligent enn forfatteren. Noen triks er å legge inn ubestemmeligheter, uklarheter og spor. Litt mer som stimulerer fantasien, forteller han.

Idealet har han fått etter hvert. Han viser fram ei lita bok som nesten er gjemt innerst i et hjørne: «Sesam Stasjon ABC».

- Mitt første forlagsoppdrag var å tegne mønster på en badeball med figurer fra tv-serien «Sesam Stasjon», forteller Nyhus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer