Kunst fra Abu-Ghraib

Fernando Botero maler fotografiene fra fangemishandlingene i Abu-Ghraib-fengselet

Colombianske Fernando Botero (73) er ikke kjent for å lage politisk kunst. Nå har den verdenskjente kunstneren og billedhuggeren laget en serie malerier som bygger på de grusomme fangemishandlingene i det beryktede Abu Ghraib-fengselet i Irak, melder Danmarks radio.

Fotografiene fra den irakiske fangeleiren under krigen gikk verden rundt, og med sin særegne strek har Botero gjort fotografiene til sine. Bildene viser bakbundne, blodige, ydmyke fanger - malt med Boteros karakteristiske overdimensjonerte kropper.

Politikk

Bortsett fra en serie bilder fra den colombianske borgerkrig, er Fernando Botero mest kjent for sine runde og sensuelle mennesker, ofte gjengitt i dagligdagse situasjoner. Han har også laget en rekke store skulpturer.

Den 73-årige kunstneren forklarer sin nye interesse for politisk kunst ved å sammenligne seg selv med Picasso.

- Hvis ikke han hadde malt sitt bilde «Guernica» ville den baskiske landsby kun ha vært en fotnote i krigshistorien i dag, sier Fernando Botero til New York Times.

Bildene fra den irakiske fangeleiren er hans måte å skrive grusomhetene inn i kunsthistorien.

Kommer til Roma

Bildene av amerikanske soldaters mishandlinger i det beryktede Abu Ghraib-fengselet har gått verden rundt, og har skapt både avsky og forferdelse. Til nå er sju amerikanske soldater dømt for medvirkning til grusomhetene.

Det er ennå usikkert om Boteros bilder vil bli tillatt vist i USA, som kunstneren selv ønsker.

I fjor ble eieren av Capobianco Gallery i San Francisco overfalt og truet på livet, fordi han viste kritisk kunst om Irak-krigen, melder Danmarks radio.

Men en ting er sikkert: I juni vises Fernando Boteros nye krigs-malerier i Roma.

I 2002 var flere av kunstnerens frodige skulpturer utstilt på Strøget i København.