Kunst landet rundt

Kunsten tar ikke påskeferie. Landet rundt byr museene på åpne saler med faste samlinger og utstillinger den siste helga i påska.

I hovedstaden har publikum en rekke alternativer.

Astrup Fearnley Museet har to av samtidskunstens verdensnavn på plakaten fra påskeaften til 2. påskedag: Dansk-islandske Olafur Eliassons lyskunst-installasjoner og kanadiske Jeff Wall med foto i lysbokser.

Museet for samtidskunst er også åpent hele helga, og viser sveitsiske Remy Zauggs «Dødsbilder», en minneutstilling over Nils Aas og et restaureringsprosjekt med Jakob Weidemann.

Nasjonalgalleriet holder åpent for sine samlinger i samme tidsrom. I Munch-museet vises utstillingen «Avkledd» påskeaften og 1. påskedag, mens Vigeland-museet er åpent påskeaften for skulptøren Kjersti Wexelsen Goksøyrs høytidsaktuelle «... for Han vet ikke hva Han gjør». Stenersenmuseet presenterer «Surrealismen i Norden» gjennom hele helga, mens Kunstindustrimuseet viser avgangsstudentene fra SHKS 2. påskedag.

Henie Onstad Kunstsenter har åpne dører for de langveisfarende utstillingene «Postkort fra Cuba»/«Island Revolution» og de hjemlige mønstringene med Morten Krogvold-fotografier og «12 unge norske kunstnere» fra påskeaften til 2. påskedag.

Lillehammer Kunstmuseum ligger nær høyfjellet, og ønsker velkommen til en alternativ påskeaften og 1. påskedag med «Foci» (glass/keramikk) av Magne Furuholmen og malerier av Jakob Weidemann.

Norsk museum for fotografi - Preus fotomuseum i Horten lokker både som utfartssted og med den sprelske utstillingen «Kameraløs fotokunst 1983- 2004» av Guttorm Nordø påskeaften og 1. påskedag.

Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand har nettopp åpnet sin nye utstillingssal, og der kan man møte Sven Påhlssons spennende videotrilogi på påskeaften og 1. påskedag.

Kunst landet rundt

Rogaland Kunstmuseum i Stavanger holder åpent 2. påskedag, og har ved siden av sin faste samling utstillingen «Encounter» av Patrick Huse og nye videoarbeider av Trine Lise Nedreaas.

Bergen Kunstmuseum har åpent gjennom hele helga, og presenterer en retrospektiv utstilling av den markante norske fotokunstneren Mikkel McAlinden.

Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen byr 2. påskedag på avgangsstudenter fra byens kunsthøyskole.

Trondheim Kunstmuseum lokker med Kjartan Slettemarks «Ondt skal med kunst fordrives». Påskeaften og 1. påskedag kan man møte den grenseløse multikunstneren i retrospektiv utgave, gjennom utlån av den store samlingen i Haugar Vestfold Kunstmuseum, som er stengt for restaurering.

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim holder åpent hele helga med smykkekunstneren Birgitte Støvrings skulpturelle utstilling «Det hellige rom».

Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø avslutter sin Theodor Kittelsen-utstilling «Fra Lofoten til Eventyrland» hele den siste påskehelga, og viser i tillegg fotografier og maleri av Nina Mushinsky på tampen av høytida. God kunstpåske!

PÅ LILLEHAMMER: Lillehammer Kunstmuseum byr på Magne Furuholmens utstilling «Foci».
I TRØNDELAG: Kjartan Slettemarks kunstverk kan beskues i Trondheim Kunstmuseum.