Kunst med bæsj og humor

I vår er det England som gjelder, i hvert fall på kunstfronten. Hodeløse godseiere og nakne herrer dandert på bæsj er noe av det museene frister med for å lokke oss vekk fra utepilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dressmenn og de nakne fakta

Henie-Onstad Kunstsenter har invitert den britisk-nigerianske installasjonskunstneren Yinka Shonibare til å åpne tilbygget etter brannen i fjor. Med utstillingen «Dressing Down» er Shonibare et av de aller heteste navnene i den britiske kunstverdenen for tida. - Jeg vil at folk skal slutte å henge seg opp i nasjonal kultur og landegrenser. Det er gammeldags. Se på verden i dag: ungdom overalt hører på hip-hop og rapp, alle ser de samme filmene og spiser den samme maten, sier Shonibare .

Ikke bitter

I kunsten sin tar han kjente elementer fra den britiske viktoriatida, og blander det med afrikanske mønstre og farger. - Det morsomme er at disse stoffene slett ikke er afrikanske. De stammer fra Indonesia, blir produsert i Manchester og skipes til Afrika, hvor folk bruker dem. Denne kulturelle blandingen i installasjonene kaller kjapt på latteren hos publikum. De flotteste viktorianske kjoler, med rysjer og korsett, ser unektelig en smule latterlige ut i sine fargerike mønstre. Hodeløse er de sg, alle som én. - Humor er et undervurdert virkemiddel i kunsten. Men studerer du kunsten min en stund, vil du forhåpentlig oppdage at den har en trist side også, sier Shonibare, men benekter at han er bitter på afrikanernes vegne.

Masse dritt

På Astrup Fearnley Museet er det Gilbert og George som fyller veggene. Det britiske homseparet har holdt sammen i over tretti år, og skapt sin spesielle kunst like lenge. Dette er parets første (og ifølge dem siste) utstilling med dem i Norge. - Vi lager demokratisk kunst. Enten du er kunstprofessor eller barn, ønsker vi at du skal få en opplevelse gjennom å se bildene våre. «Spit Naked», «Piss Mooning», «Shitty World» og «Dick Seed» er noen av bildene som pryder veggene i museet. - Klart vi ønsker å provosere, men på en snill måte, forklarer Gilbert og George, ulastelig antrukket i sine tweed-dresser, noe som står i skarp kontrast til bildet bak dem. Der dingler penisene deres i fri utfoldelse. Begge utstillingene åpner i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer