Kunst og krim på Shetland

Britisk krim i klassisk stil.

BOK: En mann med klovnemaske blir funnet hengt i et naust, og den døde viser seg å være vanskelig å identifisere. Politietterforsker Jimmy Perez må trenge inn i kunstnermiljøet på Shetland for å løse gåten.

Jimmy Perez

«Hvite netter» er den andre av Ann Cleeves’ fire planlagte krimromaner fra Shetland med politimannen Jimmy Perez i hovedrollen. Den første, «Svart som ravnen», ble kåret til årets beste britiske krim i 2006, så lista er med andre ord lagt meget høyt for de kommende bøkene. Men så langt lever hun absolutt opp til forventningene.

Ann Cleeves skriver kriminalmysterier i god, gammeldags britisk stil, og det er først og fremst settingen som gjør bøkene eksotiske. Hovedpersonen er en innfødt shetlender, selv om etternavnet Perez antyder at han er en outsider, og han har en inngående kjennskap til folkelynnet og et stort nettverk (det bor bare drøyt 22 000 mennesker der ute). Han har ingen egentlig makker, men når det skjer drap, får Shetland-politiet assistanse fra Inverness. Som i forrige bok er teamet anført av Rod Taylor, en mann som får selv Duracell-kaninen til å virke dorsk.

Simmer dim

«Hvite netter» utspiller seg om sommeren, når sollyset står på omtrent døgnet rundt. Simmer dim kalles det, og nattelyset gjør at folk har lett for å skeie ut både på den ene og andre måten. Og når den lokale kunstneren og eksentrikeren Bella Sinclair åpner utstilling sammen med Perez’ venninne Fran Hunter, står nervene virkelig på høykant. Én person får til og med sammenbrudd foran et av maleriene.

Anbefales

Når identiteten til den ukjente mannen blir kjent, begynner saken langsomt å bli rullet opp. Men trådene strekker seg både langt tilbake i tid og avstandsmessig til Yorkshire og Liverpool, og det må nøstes i mange fakta før løsningen kommer. Anbefales for dem som liker et godt mysterium.