Kunst og rock

- Er rock kunst? Og kan kunst være rock? spør tre høyskolestudenter med utstillingen "Verse Chorus Verse".

HELT SIDEN ROCKENS begynnelse har den vært knyttet opp til kunstbegrepet. Elvis ble raskt oppfattet som et populærkulturelt ikon, noe som igjen ble forsøkt omdefinert av The Clash da de rekonstruerte coveret til «Elvis Presley» på pønkklassikeren «London Calling».

Kim Gordon fra Sonic Youth har kunstskolebakgrunn, og det har David Byrne, Ian Dury, John Lennon og gutta i Franz Ferdinand også. Factory-gjengen til Andy Warhol sauset sammen foto, film, billedkunst, performance og musikk. Resultatet ble Velvet Underground og verdens mest kjente banan.

- ER ROCK KUNST? Og kan kunst være rock? spør tre kunsthøgskole-studenter med utstillingen «Verse Chorus Verse» på Seilduken i Oslo. I tillegg til å sette spørsmålstegn ved forholdet rock/kunst ved hjelp av installasjoner, har de også laget en fanzine der tekstene sirkler rundt problemet sex, drugs & rock\'n\'roll. «Rock er som radikale politiske problemer - det er best når det er i opposisjon», skriver Asle Rolland.

- Er pop/rock = retorikk? Hva betyr en sang når den ikke lenger betyr noe? Hvor blir det av rockens umiddelbare og kompliserte mening?, undrer Jan Grue, og henviser til Coldplays kryptiske tekster. Ragna Aarum slår derimot fast rene fakta i artikkelen «Dare to be queer as Turbonegro»: - Hank Von Helvete aka hele Norges Turbo-Hertis er selve fallossymbolet!.

DELTAKERNE STILLER interessante spørsmål. Kan Mick Jagger være rock nå som han er Sir Mick Jagger? Tja, Stones er vel rock så lenge det finnes en Keith Richards. Må rocktekster bestå av komplisert retorikk for å ha en mening? Nei, klarere budskap enn Iggys «Can I come over tonight?/What do you think I wanna do?/That\'s right» på «Real Cool Time», er det vel ikke mulig å få.

- Alt er kunst - og ingenting er kunst, mente Andy Warhol. Så det var altså kunst da John Lennon og Yoko Ono holdt seg i senga, og det var kunst da L7-trommeslager Donita Sparks trakk ut tampongen og kastet den på Reading-publikumet i 1992.

Men var det egentlig kunst da Pete Doherty spydde under konserten på Øyafestivalen? Eller var det bare ren og skjær rock\'n\'roll?

KUNST? Pete Doherty sang og spydde på scenen under Øyafestivalen i sommer. Sånt kan det bli kunst av. Foto: Reuters
KUNST? Pete Doherty sang og spydde på scenen under Øyafestivalen i sommer. Sånt kan det bli kunst av. Foto: Reuters Vis mer