KOMMENTARER

Kunsten å hitle

En guide til den ærbare kunsten å hitle.

GODWINS LOV: Jo lenger en diskusjon pågår, jo større er sannsynligheten for en sammenlikning med Hitler eller nazismen. Bildet viser skuespiller Helge Schneider, som spiller Adolf Hitler i filmen 'My Fuehrer - The Truly Truest Truth About Adolf Hitler' fra 2007. Foto: REUTERS/X-Verleih/Ecki Friz
GODWINS LOV: Jo lenger en diskusjon pågår, jo større er sannsynligheten for en sammenlikning med Hitler eller nazismen. Bildet viser skuespiller Helge Schneider, som spiller Adolf Hitler i filmen 'My Fuehrer - The Truly Truest Truth About Adolf Hitler' fra 2007. Foto: REUTERS/X-Verleih/Ecki Friz Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Allerede for 23 år siden, i Internets morgengry, oppsto ordspråket «Godwins lov». Den sier at jo lenger en internettdiskusjon pågår, jo større er sannsynligheten for en sammenlikning med Hitler eller nazismen. Som vedlegg til lovteksten heter det at den som i en diskusjonstråd først forsøker å kople motstanderens argumenter til Hitler eller nazismen - såkalt hitling - har tapt debatten. Med en viktig tilleggsbemerkning: ethvert forsøk på bevisst påkalling av Godwins lov, vil bli ansett som mislykket. Hitlingen må altså være åpenbar og krenkende. Å hevde at noen forsøker å hitle er altså like ille som å hitle selv: det ødelegger debatten.

Dette åpner selvsagt for et visst spillerom. For sammenlikninger med Hitler og nazismen kan være et artig grep. Humorister har gjort det siden krigens dager. Det er humorens og debattenes ytterste gråsoner, som krever god fingerspissfølelse. Jeg kan begynne med litt selvpisking: For noen år siden skrev jeg en ganske arrogant anmeldelse av farsen «Kona eller livet». Under tittelen «Stopp farsismen», kommenterte jeg noen smakløse og utdaterte homsevitser i showet slik:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer