Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kunsten å komme seg hjem til Gammelskula

Erling Neby samler kunst for seg sjøl. Hans samlig er vist mange steder i verden, nå tar han bildene under armen og reiser hjem. Til Trysil.

PÅ VEI TIL SKOLEN: Erling Neby har en høyt personlig og imponerende samling kunst han har kjøpt de siste 40 åra. Denne helga tar han med seg en bunke bilder hjem til Trysil. Foto: Torill Odden.
PÅ VEI TIL SKOLEN: Erling Neby har en høyt personlig og imponerende samling kunst han har kjøpt de siste 40 åra. Denne helga tar han med seg en bunke bilder hjem til Trysil. Foto: Torill Odden. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trysil har en ekstra klang for oss som straks ligger klare i arbeidslivets utskuff. Det var her den sagnomsuste Trysil-Knut herjet på ski, herfra kommer også skihopperen Johan Sætre og den legendariske Hallgeir Brenden pluss forfatterne Einar Skjæraasen, Dagfinn Grønoset, Tormod Haugen, Sven Moren og Halldis Moren Vesaas.

Trysil, hvis motto er «Stavtaket foran», er for mange også endeløs mye skog og tonnevis med elg, et fristende alpinanlegg og her renner den fine elva der jeg en gang for lenge siden hadde kanskje verdens største ørret på kroken - den glapp selvsagt rett ved land. Sikkert av svensk Klara-stamme.

Men, utover det, er det ikke ofte Trysil besøkes, men til helga er det faktisk en grunn til å dra seg mot kommunen, ettersom det åpner en stor og spennende kunstutstilling på Gammelskula.

Den utflytta tryslingen Erling Neby har fraktet oppover deler av sin høyst personlige og imponerende samling av konkret europeisk kunst siden han for 40 år siden stakk innom Galerie Denise René i Paris som var datidas store samlingssted for den konkrete kunstformen.

Og, nå er han tilbake på gamle trakter. I katalogen til Trysil Kunstforening sier Neby dette om hvordan det hele startet:

«Interessen min steg, jeg kjøpte noen bilder, dermed begynte det å balle på seg. I over 40 år har jeg samlet; ikke bare konkret kunst, også grafiske blad, fotografier og skulpturer. Det er viktig for meg å understreke at jeg er en samler; jeg investerer ikke i kunst for å drive butikk.»

Til orientering, god butikk for Erling Neby er radioland og HI-FI. Via sikre kilder vites det at han har noen anlegg som vil få selv den minste stift til å sikle, først i mono og så i stereo.

Men, tilbake til kunsten. I Erling Nebys samling finner vi kunstnere som Josef Albers, Max Bill, Horia Damian, Ludvig Sander, Lars G. Nordström, Bjørn Ransve, Victor Vasarely og Olle Bærtling pluss et vell av yngre nordiske kunstnere. I vinter ble hans samling vist i Kunsthallen i Helsingfors. Neby er tildelt Finlands Lejons orden av 1. klasse for sitt arbeid for kunsten.

Neby burde også få Trysil-Knuts hedersmedalje i Rød Swix etter at utstillingen er over i oktober ettersom det er stas at folk ikke jåler seg til og later som om de har glemt den gamle bygda, folket og skolen. Neby forklarer til kunstforeningen at han ønsker å gi folk en ny og annerledes opplevelse, men han påpeker:

«Jeg kan ikke bestemme hva andre skal mene, jeg kan bare gi folk en mulighet til å føle noe. Dessuten er jo Gammelskula mi skule, jeg har hode og hjerte fullt av gode minner derfra. Det er rart med det, du bærer det med deg, føler tilhørighet.»

Da gjenstår det å spenne på seg jetskia med et Vælkummin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!