KOMMENTARER

Kunsten å komme seg hjem til Gammelskula

Erling Neby samler kunst for seg sjøl. Hans samlig er vist mange steder i verden, nå tar han bildene under armen og reiser hjem. Til Trysil.

PÅ VEI TIL SKOLEN: Erling Neby har en høyt personlig og imponerende samling kunst han har kjøpt de siste 40 åra. Denne helga tar han med seg en bunke bilder hjem til Trysil. Foto: Torill Odden.
PÅ VEI TIL SKOLEN: Erling Neby har en høyt personlig og imponerende samling kunst han har kjøpt de siste 40 åra. Denne helga tar han med seg en bunke bilder hjem til Trysil. Foto: Torill Odden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Trysil har en ekstra klang for oss som straks ligger klare i arbeidslivets utskuff. Det var her den sagnomsuste Trysil-Knut herjet på ski, herfra kommer også skihopperen Johan Sætre og den legendariske Hallgeir Brenden pluss forfatterne Einar Skjæraasen, Dagfinn Grønoset, Tormod Haugen, Sven Moren og Halldis Moren Vesaas.

Trysil, hvis motto er «Stavtaket foran», er for mange også endeløs mye skog og tonnevis med elg, et fristende alpinanlegg og her renner den fine elva der jeg en gang for lenge siden hadde kanskje verdens største ørret på kroken - den glapp selvsagt rett ved land. Sikkert av svensk Klara-stamme.

Men, utover det, er det ikke ofte Trysil besøkes, men til helga er det faktisk en grunn til å dra seg mot kommunen, ettersom det åpner en stor og spennende kunstutstilling på Gammelskula.

Den utflytta tryslingen Erling Neby har fraktet oppover deler av sin høyst personlige og imponerende samling av konkret europeisk kunst siden han for 40 år siden stakk innom Galerie Denise René i Paris som var datidas store samlingssted for den konkrete kunstformen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.