Kunsten å være neger

Cast leverer et stykke norsk realisme, slik bare hip hop kan.

Problembarnet Cast er en motstridende og fascinerende artist. Han er barnslig og altfor tøff i trynet, men også seriøs, reflektert og angrende. Han ypper til bråk og ber om tilgivelse. Cast prøver å forklare, men gir fullstendig faen hvis folk ikke skjønner hva han driver med.

Cast slo gjennom, som den ene halvdelen av Equicez, med det kritikerroste albumet «State Of Emergency - Generation Equiz» (2003). Samtidig ble musikk-kollektivet Pass It en del av den norske offentligheten. Siden har gjengen stødig levert skandaler og glitrende hip hop om hverandre. Casts soloalbum følger den tradisjonen fint. Her går det fra «skyter snart Valgerd i navlen bitch» til «kjærlighet og glede, jeg er med på å spre det». Etter hvert som albumet utfolder seg får vi en rekke strålende utførte historier om Casts liv («Problembarn»), respekten han mener han og Pass It fortjener («Kommet for å bli»), hva han er drittlei av («Lei») og en hyllest til sønnen Malcolm («Malcolm»), alt utført med Casts signatur: Humor, selvironi og en skitten ærlighet fra et ungt, men hardt levd liv.

Cast støttes godt opp av Pass It-familien på en rekke spor. Nico sender «Kela» oppover hitlistene, mens Vivi tilfører «Malcolm» en femininitet som kler låtas innhold godt.

Produksjonen er klar, men neddempet, og går aldri i veien for det som er albumets plan A: Styrken ved «Problembarn» er historiefortelleren Cast.