Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunsten å være Sonja

For første gang viser dronning Sonja store deler av sin private kunstsamling og egne fotografier.

NEW YORK (Dagbladet): Dronning Sonja tok seg tid til selv å vise Dagbladet rundt i utstillingslokalene til Scandinavia House i New York i går.

Mandag åpner dronningen den unike utstillingen på Manhattan. Malerier fra hennes egen private kunstsamling skal for første gang vises fram for offentligheten i utlandet. Bare en gang tidligere har noen av maleriene vært vist fram i Norge. Samtidig debuterer dronningen selv som kunstner. Fotografier som hun har tatt på turer i fjellheimen på Sunnmøre vises fram.

TIL TROSS FOR den siste hektiske innspurten er det en strålende opplagt dronning Dagbladet møter.

-  Det er klart jeg er spent. Det hadde vel du også vært om det var dine bilder som ble stilt ut, sier dronning Sonja.

19 fotografier pryder nå en av utstillingsveggene i galleriet på Scandinavia House. Sammen med dronningens bilder henger arbeider av kunstneren Ørnulf Opdahl.

-  Det er en stor ære å få stille ut sammen med dronningen. Men det er enda morsommere å få være på tur med henne. Hun er en skikkelig fjellgeit. Du skal være i god form for å holde følge med henne på fjellet, sier Ørnulf Opdahl til Dagbladet.

UTSTILLINGEN er delt i to. Mens fotografiene til dronningen og bildene til Ørnulf Opdahl henger i en egen etasje, har Scandinavia House ryddet plass i en annen etasje til dronningens unike kunstsamling.

-  Dette er malerier jeg selv har samlet. Kunst som til daglig henger på Slottet. Bildene som er tatt med til New York, har jeg plukket ut, sier dronningen.

 HENGER OPP:  Dronning Sonja hengte i går selv opp malerier i New York. -  Det er veldig spennende, sier hun mens hun henger opp «Sølvfjell» av Anna-Eva Bergman. Hun får hjelp av Karin Hellandsjø. Foto: Ørjan Ellingvåg
HENGER OPP: Dronning Sonja hengte i går selv opp malerier i New York. - Det er veldig spennende, sier hun mens hun henger opp «Sølvfjell» av Anna-Eva Bergman. Hun får hjelp av Karin Hellandsjø. Foto: Ørjan Ellingvåg Vis mer

-  Alle maleriene betyr noe spesielt. Jeg klarer ikke å peke ut en spesiell favoritt, forteller dronningen.

TEMAET FOR UTSTILLINGEN er natur. Norsk natur. Dronningen håper naturlig nok at utstillingen skal skape ekstra interesse for Norge i USA.

Det er ingen tvil om at maleriet «Sten og mose» av Jakob Weidemann betyr noe helt spesielt for dronningen.

-  Det var det første større bildet jeg kjøpte, i 1961 faktisk. I mange år hang det over senga mi. Jeg husker min mor var så redd for at det skulle falle ned og skade meg, forteller dronningen til Dagbladet.

-  Det blir veldig personlig å stille ut malerier fra sin egen private samling. Og fotografiene jeg selv har tatt gjør det heller ikke mindre personlig, sier dronning Sonja til Dagbladet.

TOP OF GLACIER: Dette bildet har dronning Sonja tatt fra isbreen og i bakgrunnen kan du se Geirangerfjorden. Foto: Hennes Majestet Dronning Sonja
EVENING AT BLOMBERG: Dronningen sier at bildet hun tok fra Blomberg i Geirangerfjorden betyr noe helt spesielt for henne.
EVENING AT VARTDAL: Et bilde fra gården Vartdal, hvor dronningen viser dramatisk solnedgang.
THE MOUNTAIN RÅNA: Ørnulf Opdahls bilder blir satt stor pris på av dronning Sonja. Derfor har hun invitert ham med til utstillingen på Manhattan.
MITT FØRSTE STORE: - Dette maleriet av Jakob Weidemann var det første store bildet jeg kjøpte. Det har vært i mitt eie siden 1961, sier dronning Sonja.
TOWARDS TAFJORD: Her har dronningen tatt bilde av bygda Tafjord.
THE REINDAL GLACIER: Sammen med kunstneren Ørnulf Opdahl har dronning Sonja vandret i Sunnmørsalpene.
MOUNTAIN LAKE IN SUMMER: Fra et kaldt sommervann i fjellheimen på Sunnmøre.