HARDE KÅR: Ved inngangen til 1930-åra var et viktig diskusjonstema hvem som skulle høste gevinstene av et pågående rasjonaliseringsarbeid i arbeidslivet. Bildet er fra cirka 1930 og viser et parti fra Enerhaugen i Oslo. Foto: Ingvald Møllerstad / Aftenposten / NTB Scanpix
HARDE KÅR: Ved inngangen til 1930-åra var et viktig diskusjonstema hvem som skulle høste gevinstene av et pågående rasjonaliseringsarbeid i arbeidslivet. Bildet er fra cirka 1930 og viser et parti fra Enerhaugen i Oslo. Foto: Ingvald Møllerstad / Aftenposten / NTB ScanpixVis mer

Kunsten å måle hva det koster å leve

Levestandard er et begrep knyttet til varekultur, priser og lønnskamp. Den mannlige amerikanske arbeiderens levestandard ble i mellomkrigstida selve idealet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er i år 100 år siden den første levekostnadsindeksen ble utarbeidet i Norge. Indeksen, konstruert av Statistisk sentralbyrå (SSB), baserte seg på kartlegginger av forbruksmønstre og rapporteringer om prisforhold. Man ønsket å måle hva det kostet å leve, og å følge levestandardens utvikling, særlig i arbeiderklassen.

Byrået måtte først og fremst finne ut hva som var nødvendighetsvarer i et arbeiderklassehushold, og vekte disse mot hverandre. Regnskapsbøker ble distribuert til frivillige, godtgjørelsen var på 25 kroner og det ble lokket med premier for de penest førte bøkene.

Bare den bedrestilte delen av arbeiderbefolkningen fikk delta. Som sekretær Julie Backer ved SSB påpekte: «De dårligst stillede blandt dem lever ikke i så ordnede forhold, at de vil kunne føre et regelmessig og omhyggelig husholdningsregnskap.»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn