KOMMENTARER

Kunsten å se bra ut

Hva er motivene bak å kjøpe en privat kunstsamling, spør Geir Ramnefjell.

KUNSTSAMLER: Investor Stein Erik Hagen har sin egen kunstkurator, Svein Gjessing. Når man skal sole seg i glansen, er det en fordel om kunsten er god. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KUNSTSAMLER: Investor Stein Erik Hagen har sin egen kunstkurator, Svein Gjessing. Når man skal sole seg i glansen, er det en fordel om kunsten er god. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Men, hvordan kobler man seg til den rette kunstneren? Hva kan man bruke dem til i bedriften, rent praktisk, og hvorfor kan egentlig kunst lønne seg for en bedrift?»

Sitatet er sikkert gåsehudframkallende, på feil måte, for mange kunstnere. Eller utløsende årsak til stressutslett i panna. Det er hentet fra lederen til siste utgave av magasinet Ledernytt, som i tillegg til lederartikkelen har en seks siders reportasje om «Kunst på arbeidsplassen». Utdraget fra lederen er representativ for den nokså kjølige kost-nytte analysen, som skal overbevise leserne om hvorfor det kan være lønnsomt å kjøpe kunst. Og det passer jo bra, nå som kulturpolitikken her i landet forsøker å legge til rette for mer privat finansiering av kultur. En skatteincentivordning er på trappene.

«(en kunstsamling) signaliserer andre verdier; som langsiktighet, evne til å tenke annerledes, og evne og vilje til å reflektere over allmenngyldige spørsmål», står det i reportasjen.

Moral: kunstkjøpere er bedre mennesker, intet mindre.

Denne dønn ærlige tilnærmingen til private kunstinvesteringer er litt klargjørende, selv om langt fra alle kunstinteresserte, kapitalsterke mennesker vil kjenne seg igjen i framstillingen av ytre styrt motivasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer