Kunsten å være ond

Ricky Gervais er slem på en smart måte. Derfor er han verdens morsomste mann.

MORSOMT Å VÆRE SLEM: Alle mennesker har gode og dårlige sider. De gode er ikke morsomme, sånn er det bare. De slemme tankene, derimot, er morsomme - fordi vi ikke sier dem høyt. Gervais sier disse onde tankene så ofte som mulig. Her er han sammen med Warwick Davis, hovedrolleinnehaver i «Life?s too Short». Foto: REUTERS / Mario Anzuoni
MORSOMT Å VÆRE SLEM: Alle mennesker har gode og dårlige sider. De gode er ikke morsomme, sånn er det bare. De slemme tankene, derimot, er morsomme - fordi vi ikke sier dem høyt. Gervais sier disse onde tankene så ofte som mulig. Her er han sammen med Warwick Davis, hovedrolleinnehaver i «Life?s too Short». Foto: REUTERS / Mario Anzuoni Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går fylte den britiske komikeren Ricky Gervais Folketeateret i Oslo, og i kveld trosser en ny pulje de stive billettprisene for å se det siste tiårets kanskje mest innflytelsesrike komiker. Han slo gjennom som usympatisk sjef i et mellomstort papirfirma i «The Office», har skapt rabalder i Hollywood som programleder på Golden Globe, og er nå aktuell med en komiserie om en kjip, kortvokst fyr med den snedige tittelen «Life’s too Short». Gervais dyrker kunsten å være slemmest mulig, uten å tråkke over streken. Men hvorfor er det morsomt å være slem?

Larry David, fra «Curb Your Enthusiasm» (Gervais’ store forbilde, og for øvrig er en sterk utfordrer til humortronen) har en ganske enkel forklaring på dette: Alle mennesker har gode og dårlige sider. De gode er ikke morsomme, sånn er det bare. De slemme tankene, derimot, er morsomme - fordi vi ikke sier dem høyt. Ricky Gervais har spesialisert seg på å si disse onde tankene høyt så ofte som mulig. Dette gir hovedpersonene hans et usympatisk preg. Samtidig har denne sosiale ubehjelpeligheten noe dypt menneskelig ved seg, som gjør at vi føler en slags omsorg. Underdogposisjonen gir mulighet for å være helt motbydelig frekk og uvøren overfor omgivelsene, uten at vi føler avsky. Gervais er mesteren av «Pute-tv». Vi ler ikke av «The Office»-hovedpersonen David Brents rasistiske vitser. Vi ler av at han idioten David Brent forteller rasistiske vitser til sin pakistanske kollega.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer