Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Kunst

Kunsten, kunne ikke det være noe for deg?

Ingen har vel snakket norsk kunst opp og fram som dronning Sonja?

NY UTSTILLING: Dronning Sonja foran en vegg med verker av Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl og hennes egen kunst på «Prize Prints: The Queen Sonja Print Award» i New York i 2015. Snart stiller hun ut egne bilder under åpningen av Kode 1 under Festspillene i Bergen. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix
NY UTSTILLING: Dronning Sonja foran en vegg med verker av Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl og hennes egen kunst på «Prize Prints: The Queen Sonja Print Award» i New York i 2015. Snart stiller hun ut egne bilder under åpningen av Kode 1 under Festspillene i Bergen. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HKH Dronning Sonja stiller ut egne bilder under åpningen av Kode 1 på Festspillene i Bergen og jorda går tydeligvis under. Sutring og nedlatenhet flommer i mange fora.

Ja, jeg kunne også være ond å si at det er «vanlig at godt voksne vestkantfruer melder seg på akvarellkurs, men at de nødvendigvis ikke bør plage offentligheten med bildene sine», men det skal jeg ikke.

Jeg kunne også si at de som sutrer over dette har et poeng, for det har de. Selvfølgelig tar HKH Dronning Sonja plassen til en annen kunstner som har utdannelse og en tyngre CV i sekken.

Ja, man skal ha respekt for faget, for å være kunstner er et fag på linje med andre yrkesgrupper. Men nå har vel aldri dronningen hevdet at hun er en stor kunstner? I flere intervjuer har hun framstått som svært ydmyk ovenfor kunsten og kunstnere, så vi snakker ikke om en bortskjemt diva som tar det for gitt at hun skal ha en plass i de beste gallerier i landet. Men det er hennes kjendisstatus som angripes. Og kjendiser er fy fy!

Jeg kunne nevne også Unni Askeland, som er en uforutsigbar kunstner som opptrer i alle mulige sammenhenger, deltar i realityserier og gir intervjuer der hun ligger naken som en aldrende Marilyn Monroe på en sofa i hagen. Men selv om Askeland er superkjendis må man aldri glemme at hun har tolv års kunstutdannelse. Tross det blir hun uglesett, og de «seriøse» smiler skjevt når hennes navn nevnes i de trange kunstsalongene i Norge der for mye farger og stor rød munn ikke er comme il faut.

Tilbake til dronningen. Ingen har vel snakket norsk kunst opp og fram som henne? Ingen har vel satt norsk kunst på dagsorden mer enn henne? Nå fyller hun 80 år, og har våget seg ut i lyset med det mange kaller klattemaling. Jeg synes vi skal unne henne dette. Ikke fordi hun fortjener det, ikke fordi vi skal være greie, men fordi hun er en sann elsker av billedkunst og annen kultur i et land som er mest opptatt av gullmedaljer i skisporet og at kunst er noe dyrt og unyttig vi ikke kan ta oss råd til om den ikke finansierer seg selv.

I disse dager står kulturministeren og messer om «Kulturpolitikk for en ny tid». Gjesp.

Før i tiden hadde kunstnere kongehusene som sine mesener, men nå skal selve dronningen være hovedutstiller under en av landets største kulturbegivenheter. Klart det blir bråk, og klart publikum vil strømme til. Når kulturpolitikken ikke støtter oss, finner kunsten alltid sine veier.

Det har den alltid gjort. Den nye tiden er her. Atter en gang.