LEIGHS VETERAN: Timothy Spall er blant skuespillerne som har jobbet med regissør Mike Leigh gjennom flere tiår. Nå høster han lovord fra kritikerne for tittelrollen i «Mr Turner», Leighs nyeste film om den britiske maleren J. M. W. Turner, som hadde premiere i Cannes i går.
LEIGHS VETERAN: Timothy Spall er blant skuespillerne som har jobbet med regissør Mike Leigh gjennom flere tiår. Nå høster han lovord fra kritikerne for tittelrollen i «Mr Turner», Leighs nyeste film om den britiske maleren J. M. W. Turner, som hadde premiere i Cannes i går.Vis mer

Kunsten og livet

Den største begeistringen i Cannes hittil er for et historisk drama fra den gamle ringreven Mike Leigh.

Kommentar

CANNES (Dagbladet): Resultatene av militært disiplinerte slankekurer og astronomiske shoppingbudsjetter sprader opp og ned langs Croisetten under Filmfestivalen i Cannes. Men den mest attraktive skikkelsen så langt, i alle fall om en skal tro publikum, er en liten, tykk mann med manerer som kunne trenge et lag sandpapir, men desto større visjoner.

Den britiske, viktorianske maleren J. M. W. Turner portretteres av Timothy Spall i «Mr Turner», den siste filmen til veteranen Mike Leigh, som sist hilste på det norske kinopublikummet med nydelige «Another Year». Så langt i festivalen er den kritikernes klare favoritt.

Leigh er kjent for å jobbe frem sine spill levende scener i tett samarbeid med improviserende skuespillere. Med sin interesse for det uvørne og odde og nesten groteske, og samtidig ømme og sårbare, har han blitt sammenlignet med Charles Dickens. Kanskje er det ikke så rart at realisten Leigh føler seg hjemme i viktoriatiden, som han også har besøkt tidligere, med «Topsy-Turvy». I «Mr Turner» viser han frem epokens lurvete sider, sykdom og død, mentale lidelser og utnyttende seksualitet, dårilge tenner og skitne klær, samtidig som han maler opp nydelige, okerfargede naturpanoramaer på lerretet, inspirert av Turners egne farger.

Det er som om det ene holder det andre i sjakk. Det vakre er vakkert fordi det lever i skimrende samspill med det tarvelige. Varmen og ømheten som famlende oppstår i møtet mellom Turner og den middelaldrende enken Mrs Booth (Marion Bailey) overbeviser blant annet fordi den settes opp mot andre, anspente og til dels utbyttende forhold i Turners liv, blant annet til husholdersken sin (Dorothy Atkinson), som han bruker seksuelt når det passer ham.

Samtidig er Turner selv en skadet mann, preget av å ha vokst opp med en sinnssyk mor. En annen sentral kontrast i filmen er mellom det kunstneriske uttrykket, som kommer lett til Turner og gjør ham så trygg, eller stri, at han klarer å stå i bresjen og være en omstridt og til dels latterliggjort foregangsmann, og det emosjonelle uttrykket, som er noe helt annet. Turner grynter og viker unna, han strever med å sette ord på opplevelsene av tap og vanskjøtsel som ligger i fortiden. Leigh sa selv i møtet med pressen at han var interessert i motsetningene i mennesket, i hvordan geniale sider lever side om side med det feilbarlige, klønete, smålige og menneskelige.

Joseph Mallord William Turner (1775-1852) var kjent for sine landskaper og særlig for de lyse maleriene med mye hav og himmel, laget med en rask, eksperimentell og ofte minimalistisk teknikk som pekte fremover mot det moderne maleriet. Kanskje er det ikke så rart at Mike Leigh, med sin lekende tilnærming til det håndgripelige og realistiske, lot seg fascinere av ham. Leighs egen metode innbrakte ham Gullpalmen her i Cannes i 1996, for samtiddramaet «Secrets & Lies». Atten år senere gjør nysgjerrigheten at 71 år gamle Leigh fremdeles byr yngre krefter på tung konkurranse.

PÅ DEN RØDE LØPEREN: Cannes-veteran og tidligere gullpalmevinner Mike Leigh (nummer to fra høyre) er Cannes-festivalens foreløpige favoritt med «Mr Turner». I går gikk han opp den røde løperen sammen med skuespillerne i filmen: Dorothy Atkinson, Tomothy Spall og Marion Bailey, Samt produsent Georgina Lowe. Foto: EPA/JULIEN WARNAND
PÅ DEN RØDE LØPEREN: Cannes-veteran og tidligere gullpalmevinner Mike Leigh (nummer to fra høyre) er Cannes-festivalens foreløpige favoritt med «Mr Turner». I går gikk han opp den røde løperen sammen med skuespillerne i filmen: Dorothy Atkinson, Tomothy Spall og Marion Bailey, Samt produsent Georgina Lowe. Foto: EPA/JULIEN WARNAND Vis mer