- Kunsten reddet livet mitt

STAVANGER (Dagbladet): For tre år siden var Knut Larsen en narkoman fengselsfugl. Nå lever han av å lageintense oljemalerier med telekort, og skal ha utstilling i Teheran.

- Jeg prøvde å slutte med stoff inne i fengselet. Situasjonen min var så jævlig at jeg måtte gjøre noe, så jeg begynte å tegne for å ha noe å fokusere på. Det eneste som svirret rundt i hodet mitt, var farger, sier 36-åringen.

Siden stavangermannen var 18 år, hadde han flyktet inn i kriminalitet og stoff. En jævlig hendelse og en kriminell løpebane han ikke vil snakke så mye om.

- Jeg gjorde det for å døyve problemene mine, men jo galere jeg oppførte meg, desto verre ble alt.

Til Iran

For tre år siden begynte han i stedet å kanalisere kaoset ut på et lerret.

- Før ville jeg ikke leve, men så snudde alt helt rundt. Jeg var bånn ærlig med meg selv og ble fri. Kunsten reddet livet mitt, slår Knut Larsen fast.

Nå livnærer han seg så vidt som profesjonell kunstner. Til nyttår drar Larsen til Iran for å stille ut 40-50 av sine bilder på Hussein-galleriet i hovedstaden Teheran.

- En iransk kunstner var på besøk i Stavanger og stakk tilfeldigvis innom galleriet mitt. Han sa at jeg gjorde noe nytt og spennende, sier Larsen, som kort tid etter ble invitert til å reise til Iran med bildene sine.

Telekort

Den totalt ufaglærte kunstmaleren smører malingen på med telefonkort.

- Jeg fikk ikke til å male med pensel. Så prøvde jeg et telekort jeg brukte til å ringe ut av fengselet med, og nå bruker jeg ikke noe annet.

Resultatet er bilder som er sterke både i form og farge, og som ofte gjenspeiler et intenst kaos.

- Jeg vil ikke forklare bildene mine eller sette titler på dem. Jeg gjorde det før, men da ble folk bare opptatt av hva jeg mente. Poenget er hva andre folk føler når de ser bildene, sier 36-åringen, som er fullstendig styrt av intuisjon når han maler.

FRI: -Jeg føler meg helt fri og utvunget når jeg maler, sier den tidligere fengselsfuglen Knut Larsen.