Kunsthatet avkledd

Redselen for «konservatisme» tvinger Aslak Nore over på samme lag som markedsfundamentalistene, mener Anna B. Jenssen og Bendik Wold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«ELITISTER»,

«åndsnerder», «velmenende kulturnerder», «kulturelite», «modernistisk inspirerte nymarxister», «gammelkommunister», «ny-68-ere», «ung-gamle»: I løpet av sommerens Morgenblad-debatt har Kjetil Rolness, Aslak Nore og deres meningsfeller rundhåndet delt ut karakteristikker av Morgenbladets redaksjonsledelse.

Sitatlysten har også vært stor. I Rolness og Nores siste innlegg finner vi ikke et eneste nytt argument, ei heller noen synderlig vilje til å lytte til våre. Deres foretrukne debatteknikk er å gjenta motpartens synspunkter med hermestemme: Heller enn å overbevise med egne argumenter, søker de å vinne diskusjonen ved å få tilhørerne til å le. Slik ofres logikken for komikken.

Et hovedpoeng for både Nore og Rolness er å påvise at Morgenbladet har gått fra å være en radikal, fordomsfri og vital avis på slutten av nittitallet, til nå, med sin nye ledelse, å fortone seg som slapp, konfliktsky og velmenende. Med dette håper de selv å fremstå som tidens radikale, og å få Morgenbladet til å virke gammelmodig.

MEN DIAGNOSEN

spriker i alle retninger. Først er vi «nymarxister», i neste øyeblikk støttes vårt kultursyn av «nesten hele Stortinget», en annen gang anbefales vi innmelding i partiet Høyre. Til å være så skråsikre på sin egen radikalitet har Nore og Rolness en mildt sagt kaotisk analyse av det norske politiske landskapet. Kriteriet for å kunne kalle seg radikal er åpenbart at man gjør innrømmelser overfor «markedet», for ikke å drive folk vekk fra venstresiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.