<strong>DRONER:</strong> I Kina brukes førerløse droner til å levere varer eller, som her, til å undersøke situasjonen etter et jordskjelv tidligere denne måneden. Foto: CHINA

STRINGER NETWORK / NTB Scanpix
DRONER: I Kina brukes førerløse droner til å levere varer eller, som her, til å undersøke situasjonen etter et jordskjelv tidligere denne måneden. Foto: CHINA STRINGER NETWORK / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Kunstig intelligens

Kunstig intelligens får makt i Kina

Kinas ledere signaliserer at de, i likhet med Google og Facebook, vil investere milliarder i å utvikle kunstig intelligens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
<strong>I BEJING:</strong> Sondre Ulvund Solstad.
I BEJING: Sondre Ulvund Solstad. Vis mer

Men målet til Beijing er ikke bare profitt. Vil de lykkes i å lage et system som kan overvåke og kontrollere hele landets befolkning, hele tiden?

Kinesiske selskaper er allerede blant de beste verden innen kunstig intelligens: Baidus tale til tekst-oversettelse for kinesisk har vært bedre enn mennesker siden 2015, noe Facebook klarte for engelsk først ett år senere. JingDong bruker allerede førerløse droner til å levere varer. Møtested blir avtalt over tekstmelding, og dronen trenger bare å se ansiktet ditt som legitimasjon.

Kunstig intelligens er imidlertid anvendelig til mange ting, og det er grunn til bekymring for hva utvikling innen feltet kan bety for folk i Kina. Etter pålegg fra myndighetene bruker kinesiske nettleverandører allerede smarte algoritmer til å sensurere innhold som kritiserer myndighetene eller foreslår offentlige protester. Ansiktsgjenkjennelse kan være nyttig, men hva om den blir god nok til å lagre personnummer, tid og sted til alle møter i nærheten av et overvåkningskamera?

Skumlest er kinesiske myndigheters nylig annonserte planer om å lage en kunstig intelligens som vil bruke enorme mengder informasjon til å gi alle innbyggere en «sosial» kredittvurdering, basert på «god» og «dårlig» oppførsel. En lav poengsum vil ikke bare gjøre det vanskeligere å få lån: Man kan f. eks. bli bannlyst fra å kjøpe tog- og flybilletter, bli avvist fra gode offentlige skoler, få lavere pensjon og bli nektet godkjennelse til å reise utenlands. Har du brukt samme søkeord som dissidenter? Da får du kanskje høyere rente. Er du kategorisert basert på din netthistorikk som «liker politisk debatt»? Kanskje jobbsøking blir vanskeligere. Mulighetene er mange. En slik kunstig intelligens kan automatisere både overvåking og administrering av straff.

Dette er ikke science fiction. Planen er å ha et fungerende system i 2020. Slik jeg ser det finnes det nå tre muligheter. Den første er at applikasjoner som gir mer privatliv vil utvikle seg raskere enn systemer som overvåker, og enkeltpersoners poengsum derfor blir mer liknende de vi har i Norge (dvs. basert på finansielle transaksjoner). Den andre er at privat sektor i Kina lager egne og bedre systemer, som gjør at myndighetenes poengsum bare påvirker folk i møte med det offentlige. Den tredje og siste er at kinesiske myndigheters poengsum blir så viktig som de håper på. Det betyr at 1.3 milliarder mennesker snart må forholde seg til at de alltid blir overvåket, vurdert og bedømt av en kunstig intelligens, skapt for å fremme det kinesiske lederskapets kontroll og politiske mål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer