Hannah Fry er blitt et fenomen i den engelskspråklige verden etter at hun utga «Hallo, verden» for to år siden. Den er noe så sjeldent som en fengende, informativ og skarp bok om hvordan matematikk og programmering, algoritmer og kunstig intelligens på dramatisk vis har forandret våre liv.
Gjør verden mer forståelig
Med konkrete eksempler viser hun at dataprogrammer har endret alt fra biler og fly til rettsvesenet og politiske beslutninger.
«Hallo, verden» er rett og slett ei bok som setter ord på mange av de erfaringene vi som enkeltmennesker og samfunn har gjort oss de siste tiåra.
Også hennes «TED Talks» om kunstig intelligens er uhyre populære. I tillegg lager hun tankevekkende podkaster for BBC og Googles selskap DeepMind. Som den første kvinnelige matematikeren holdt hun den prestisjefylte juleforelesningen på Royal Institution i London i fjor.
Etter å ha lest boka har ikke bare verden blitt mer forståelig. Men den kan også kaste lys over høyaktuelle norske forhold.
Allerede på side 34 noterte jeg i margen: «Kan dette ha noe med NAV-skandalen å gjøre?» I forlagets presentasjon av boka heter det da også: «Du blir beskyldt for en forbrytelse. Hvem vil du helst skal bestemme skjebnen din – et menneske eller en algoritme?» Jeg kommer tilbake til spørsmålet. Men først noen ord om boka.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger