Kunstig om den kollektive sorgen

Folkekjær sangerinne dør plutselig i Erland Kiøsteruds nye roman.

SORG: Den folkekjære artisten Mimina dør plutselig i Erland Kiøsteruds nye roman med samme navn.
Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
SORG: Den folkekjære artisten Mimina dør plutselig i Erland Kiøsteruds nye roman med samme navn. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Da prinsesse Diana ble stedt til hvile i 1997 fulgte en million briter begravelsesprosesjonen i London. Svimlende 750 millioner fulgte tv-overføringen på verdensbasis. Landesorgen antok global karakter og ga rom for et kollektivt følelsesutbrudd.

Noe tilsvarende er på gang i Erland Kiøsteruds nyeste roman «Mimina» - om enn i mindre skala. Den folkekjære sangerinnen Mimina dør plutselig 55 år gammel, og nasjonen sitter nærmest amputert tilbake. 

Uventet død Gatene fylles med sørgende og radioen spiller endeløse repetisjoner av Miminas pathosfylte hits. I dette sorgarbeidet møter vi syv enkeltkarakterer som på ulikt vis får livet berørt av Miminas uventede død. Tettest kommer vi på Miminas enkemann, kanskje fordi det er han som har mest grunn til å sørge. For noen av de andre skikkelsene blir sorgen mer som en katalysator for egne drømmer, tanker og begjær.  

Universell valør Erland Kiøsterud skriver frem et slags parallelt Norge med sosialrealistiske skildringer av junkien, aksjemegleren, installasjonskunstneren og hjelpepleieren hvis liv tangeres av den ikoniske stemmens plutselige opphør. Ved å plukke figurer fra flere samfunnslag oppnår forfatteren en slags universell valør. Denne nærmest overjordiske stemmen rørte ved lengsler som alle mennesker kan kjenne seg igjen i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer