Kunstig stor økning i bokprisene

Bokprisene øker nesten dobbelt så mye som prisene på andre varer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En ny analyse av alle norske bokutgivelser mellom 1996 og 2006 viser at prisveksten på bøker ligger langt over prisutviklingen for andre varer.

En roman som i 1996 kostet 200 kroner, vil i dag koste 318 kroner. Til sammenlikning har gjennomsnittsvaren bare steget fra 200 til 248 kroner, ifølge NRK.

Etter at den nye bransjeavtalen trådte i kraft 1. mai for to år siden, kan bokhandlene gi inntil 12,5 prosent på ny skjønnlitteratur og sakprosa.

Selv med disse rabattene, er prisveksten på bøker nesten dobbelt så høy som for andre varer.

- Fagprosa, sakprosa og skjønnlitteratur har til sammen en prisvekst på 59 prosent. Dette er listepris, altså før rabatter, kampanjer og så videre. Konsumprisveksten i denne perioden har vært på 24 prosent, sier Edmund Austigard i Den norske Bokdatabasen til statskanalen.

Hva er du villig til å gi for en ny bok?

HØYE PRISER: Ingen norsk roman har solgt så mye så fort som Jo Nesbøs «Snømannen», veiledende pris på 379 kroner til tross. Slik har bokhandelen Ark på Egertorget i Oslo stablet boka. Foto: LARS EIVIND BONES
HØYE PRISER: Ingen norsk roman har solgt så mye så fort som Jo Nesbøs «Snømannen», veiledende pris på 379 kroner til tross. Slik har bokhandelen Ark på Egertorget i Oslo stablet boka. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
TALLENES TALE: Edmund Austigard i Den norske Bokdatabasen analyserer utviklingen i bokmarkedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer