Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunstinteressert ville kjøpe bildet av korsfestet Listhaug

- Men da måtte han kjøpe hele veggen.

BERGENSATTRAKSJON: Natt til 2. påskedag festet gatekunstneren dette veggmaleriet av Sylvi Listhaug på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkelsgate i Bergen. Nå sitter det dønn fast. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
BERGENSATTRAKSJON: Natt til 2. påskedag festet gatekunstneren dette veggmaleriet av Sylvi Listhaug på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkelsgate i Bergen. Nå sitter det dønn fast. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det mye omtalte bildet av en korsfestet Sylvi Listhaug, har trukket til seg både nysgjerrige tilskuere og kunstinteresserte som vil kjøpe bildet.

Bildet er en del av hjørneveggen og bygget Fosswinckels gate 20 i Bergen. Dersom noen ønsker å kjøpe det, så er det altså ikke så enkelt.

- Ja, vi fikk en forespørsel, men da må han kjøpe hele veggen, sier styreleder i sameiet, Jan Willy Rasmussen, muntert til Dagbladet.

En kunstsunt-snakkis

Mandag morgen våknet Bergen og Sameiet Fosswinckels gate 20 til et kunstverk, et veggmaleri som er blitt en snakkis over hele landet. Det er et maleri av en korsfestet Sylvi Listhaug signert gatekunstneren AFK Street Art.

Bildet har tittelen «Making a martyr».

Styrelederen forteller om en litt spesiell avslutning på påsken. Rasmussen opplyser at hans første arbeidsdag etter påsken stort sett har gått med til å snakke med mediene om kunstverket.

Berører 12 eiere

- Ja, tror du at bygården har økt sin verdi?

- Tja, vel, det skal jeg ikke ha noen formening om. Jeg skal se om jeg får trommet sammen styret i løpet av kvelden, så får vi snakke med beboerne om hva vi skal gjøre, sier Rasmussen.

Verken han eller andre i bygården ønsker å komme med karakteristikker av den korsfestede Listhaug, verken i positiv eller negativ form.

KORSFESTET: Verket har kunstneren kalt «Making a martyr - distracted by polarization». 
Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
KORSFESTET: Verket har kunstneren kalt «Making a martyr - distracted by polarization». Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer

- Det er 12 leiligheter i sameiet, og det kan sikkert være ulikt syn på saken og bildet. Derfor ønsker ikke jeg å si noe før alle har uttalt seg. Men jeg kan hvert fall si at er et godt stykke håndverk, legger Rasmussen til.

Trodde det var dørmaleri

Styremedlem Sunniva Gjeraker Hellene forteller også om stor medie- og publikumsinteresse rundt veggmaleriet.

- Det stemmer at vi fikk en forespørsel, sier styremedlemmet.

- En mann kontaktet Sameiet Fosswinckels gate 20 med ønske om å kjøpe bildet av Sylvi Listhaug, opplyser Hellene.

- Men vedkommende trodde bildet var malt på dør. Men siden bildet er en del av veggen, så kan det ikke selges. Han kom ikke med noe bud, så jeg kan ikke si noe om hva han ville betale. Den eneste muligheten til å fjerne det, er å male over bildet, sier hun.

AFK: Gatekunstneren ønsker å være anonym, her med signaturen på en av mikrofonene på maleriet. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
AFK: Gatekunstneren ønsker å være anonym, her med signaturen på en av mikrofonene på maleriet. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer

Ikke på veggen, men på en duk

Opphavsmannen, som er en kjent gatekunstner i Bergen, ønsker å være anonym. Han har ikke malt bildet på veggen, men på en spesiell duk som er blitt limt fast til veggen - og som nå ikke kan fjernes, opplyser Sameiet Fosswinckels gate 20.

Kunstverket er blitt en attraksjon i Bergen.

- I hele går og i dag har folk kommet, stoppet, tatt bilder og sett på kunsten. Det har vært store grupper av folk, sier Hellene.

Popoulært i Bergen

Om bildet skal få stå, blir nok ikke avgjort før i slutten av uka - når hele sameiet har fått diskutert det.

- Det er klart at veggen og bildet er blitt populært her i Bergen, og kunstneren er jo også anerkjent, sier Hellene.

Dette kunstverket på 4 hjul liker jeg😄 kjørte drømmebilen Cadillac Escalade denne gangen i USA. Håper alle har hatt en fin påske! Det har jeg 👍
Dette kunstverket på 4 hjul liker jeg😄 kjørte drømmebilen Cadillac Escalade denne gangen i USA. Håper alle har hatt en fin påske! Det har jeg 👍 Vis mer

Hovedpersonen selv, Sylvi Listhaug har ikke kommentert bildet på annen måte enn å sende en påskehilsen på Facebook fra sin USA-ferie.

«Dette kunstverket på fire hjul liker jeg. Kjørte drømmebilen Cadillac Escalade denne gangen i USA. Håper alle har hatt en fin påske!» skriver Listhaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!