Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunstjubel

Kunststudentene vil kanskje jubeltakke regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunstnere som faller på kne for politikere i takknemlig lykke! Kunstnere som sender blomster til politikerne!

Når skjedde det sist?

Nå kan faktisk regjeringen regne med en kvast. Høyst fortjent.

  • Fordi den går inn for å gjenopprette kunstfagstipendet som regjeringen Jagland fjernet.

Stipendet innebærer en andel av Lånekassens lån på 66,6% mot 30% dag. Økningen betyr at studentene ikke behøver å begynne sine yrkesliv tynget av gjeld. Som igjen tvinger dem til tilfeldige jobber, bare for å overleve.

For det er en forskjell på studenter som for eksempel går ut fra handelshøgskolene, og kunst-høgskolenes studenter. Første gruppe har til nå vært sikret god inntekt. Kunststudentene må etablere seg med en framtid som er høyst usikker. Gjennomsnittsinntekten for kunstnere var i fjor ca. 46 000 for kunstnerisk arbeid, totalinntekt for alt lønnet arbeid ca. 110 000.

  • Vil vi ha kunstnere? Trenger vi dem? Svaret er opplagt. Den nye regjeringen synes å skjønne det. Og når studenter, rektor for Kunsthøgskolen og høgskolestyret nå sender varm takk til regjeringen, er det spesielt en politiker de har i tankene: Odd Einar Dørum. Han var svært lyttende til kunststudentenes behov da han satt i kirke- og undervisningskomiteen.

Rektor ved Kunsthøgskolen, Mette Newth, selv både forfatter og billedkunstner, er rørt i stemmen når hun bekrefter at hun tror dette går i orden.

- Tenk at politikerne snudde og tok oss alvorlig, sier hun.

Nå er det bare Ap og Frp som kan ødelegge. SV har gitt sin støtte. Men som Mette Newth sier: Det ville være underlig om noen bruker fluesmekkeren på noe som i den store sammenhengen betyr så mye, men som budsjettmessig ikke er all verden.

Mette Newth uttrykker også dyp respekt for studentene som har jobbet intenst for å få dette igjennom, og for Norsk Studentunions støtte.

Og ikke minst skal skuespiller- og designstudentene hylles, fordi de i solidaritet med kunststudentene gir avkall på sine kunstfagstipend. De mener de står sterkere på arbeidsmarkedet når de er ferdige.

Og regjeringen får en flying start på sin kulturpolitikk. Det kan den trenge.

En jublende takk fra kunststudentene er sendt politikerne.

Hele Norges coronakart