Kunstkollektiv brant ned

Den anerkjente kunstneren Bjarne Melgaards galleri, Institutt for Sivil Ulydighet, i Teatergata i Oslo ble totalskadet i brann natt til 1. nyttårsdag. Et titalls andre kunstnere har også mistet sine atelier og mengder av uerstattelig kunst i brannen.

Bjarne Melgaards galleri ligger i første etasje i gården som ble totalskadet i brannen. Melgaard er kjent som en nyskapende og kontroversiell multikunstner. Han ble blant annet sensurert ved Moderna Museet i Stockholm tidligere i år, da han hadde en video med en scene der en mann sutter på en barnehånd. Melgaard ble også nektet å droppe 300 kilo pølser over Frankrike i sommer.

Tapte arbeidsplasser

Det er fortsatt uklart hvor mye av kunsten til Melgaard som gikk tapt, men en god del ble heldigvis reddet. Ille er det også for alle de andre kunstnerne som holdt til oppover i etasjene i gården. Mange mistet både kunstverkene og arbeidsplassene sine.

-Jeg hadde tenkt meg på jobben i morgen, nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har ingenting å gå til, sier Gunhild Strømnes.

Kunstneren Dag Erik Elgin er også redd for at han har mistet store deler av sin egen kunst i brannen. Begge to står sammen med Dagbladet utenfor den utbrente gården og spør fortvilet brannmannskapene om det er noe som kan reddes.

Kunst strødd utover

Noen minutter senere kommer en brannmann ut fra den stinkende og rykende ruinen. Han bærer med seg tre tavler fra det som engang var Strømnes`atelier. En sørgelig trøst med tanke på at hele gården er utbrent.

-Her hadde jeg alt jeg eide av materiell, kunst som kunder har bestilt, uerstattelige ting fra studietida og masse kunstbøker. Dette er helt tragisk, sier Strømnes.

Dag Erik Elgin skulle stille ut 40 av sine viktigste arbeider de siste åra.

-Jeg er redd for at minst 15 bilder har gått tapt i brannen, pluss alt annet jeg hadde i ateliet, sier han.

Kunst strødd utover

På gata utenfor det utbrente bygget hersker det reneste kaos, og langs veggene på motstående bygg ligger bilder og andre kunstverk strødd utover, kunst som brannvesenet greide å berge. Det meste stammer ifølge Strømnes og Elgin fra Bjarne Melgaards galleri «Institutt for Sivil Ulydighet» i første etasje, som han åpnet i høst. -Fra en utstilling i 1. etasje bar vi ut 13 malerier. Innehaveren av galleriet anslår verdien til rundt 150.000 kroner for hvert bilde. Fra et rom i bakgården reddet vi rundt hundre malerier, uten at jeg kan si noe om verdien på denne kunstsamlingen, sier brigadesjef Rune Sikkerbøl til NTB. Brannvesnet mener det var en nyttårsrakett som startet brannen i Teatergata 3 like etter midnatt natt til 1.nyttårsdag. -Mest sannsynlig har en rakett tatt veien inn mellom takmønet og videre inn på loftet, hvor brannen startet, sier Sikkerbøl. -Vi har merket oss brannvesenets teori, men det blir opp til etterforskningen å avdekke hva som var brannårsaken, sier vaktleder Ingebrigt Eldegard ved kriminalvakten ved Oslo politikammer til NTB.

Jakt på husvære

Når hele gården nå er totalskadet blir det en tøff jobb for kunstnerne å finne seg nye atelier. Gunhild Strømnes var den første som kom til gården for ti år siden. I løpet av tida som har gått har det blitt et unikt og sammensatt kunsterisk miljø i gården.

-Alt dette forsvinner jo nå. Disse lokalene hadde prefekt beliggenhet og vi har hatt et bra miljø her. Hva som skjer nå aner jeg ikke. Det kommer til å bli vanskelig å finne et sted hvor alle som nå har mistet arbeidplassene sine kan samle seg igjen, sier Strømnes.

FATTIG TRØST:Tre tavler bæres ut fra brannruinene. Gunhild Strømnes har likevel mistet ateliet og mesteparten av kunsten sin.