Kunstkua Teleros funnet etter to år

Har du sett det avkappede hodet?

(Dagbladet.no): Husker du kunstkua Teleros? Kua som ble kidnappet av en gruppe som kalte seg Oslos Militante Graffitikunstnere fra Åmot sentrum i Vinje sommeren 2006, og senere halshugget på brutalt vis?

Nå har glassfiberkuas kropp kommet til rette.

- Den ble funnet i forbindelse med gravearbeid, drøyt 100 meter fra politistasjonen. Det er ganske ulendt terreng der, så det er ikke unaturlig at den har blitt liggende i to år uten at folk har sett den, sier politibetjent Marianne Wienenga ved Vinje lensmannskontor til Dagbladet.no.

Halshugget på video

Det var i juli 2006 at Teleros - som Ruth Kvålo Dalen hadde malt etter tegningene til Solveig Muren Sanden - ble skrudd ned fra sokkel og stjålet.

Kidnappernes krav var klare: Cow Parade måtte avsluttes. 30 kuer, som norske kunstnere hadde dekorert og plassert rundt i Telemark, måtte sendes ut av landet.

Daglig leder for Cow Parade Telemark, Nicolai Riise, forklarer at Oslos Militante Graffitikunstnere reagerte på at inntektene ble delt mellom arrangørene, kunstneren og et veldedig formål, og ikke i sin helhet gikk til veldedighet.

Riise nektet imidlertid å avslutte utstillingen, og kort tid senere ble det offentliggjort en video der vandalene kappet hodet av kua.

KUNSTVANDALER: Oslos Militante Graffitikunstnere kappet til slutt av hodet på Teleros. Nå er kroppen funnet etter to år.
KUNSTVANDALER: Oslos Militante Graffitikunstnere kappet til slutt av hodet på Teleros. Nå er kroppen funnet etter to år. Vis mer

- Hele saken var makaber. De tok et kunstverk fra en gammel og respektert dame. Man kan sikkert diskutere kunstgehalten i Cow Parade, men vandalisme er uansett en uting, sier Riise.

Trolig ikke gjenopptatt

Ved Vinje lensmannskontor opplyses det at hodet fremdeles er savnet.

- Kroppen bærer nok preg av å ha ligget ute i to år med vær og vind, forteller politibetjent Marianne Wienenga.

Politiet vurderer foreløpig ikke å gjenoppta kunappingssaken.

- Det er ikke noe grunnlag fort det. Det kan jo være at noen melder seg med nye tips når kroppen har kommet til rette, men sånn saken står nå gjenopptar vi den ikke.

- Men det hadde jo vært fint hvis hodet også kom til rette, sier Wienenga.

Ønskes velkommen

Kunstkua Teleros funnet etter to år

Og nå skal Teleros få stå i fred en stund. Ruth Kvålo Dalen har sagt seg villig til å restaurere kua, og så skal den stilles ut ved Dyrsku\'n i Seljord 12. - 14. september.

- Vi vil utlyse en konkurranse der vi inviterer kunstnere og andre til å lage et nytt hode til Teleros. Vi har laget en mal av bruddområdet, og hvilket materiale man vil lage hodet av er helt valgfritt, sier Dag Sveinung Moen, koordinator for Dyrsku\'n Telemark.

Kunappingsaksjonen var en rein kopi av en tilsvarende aksjon i Stockholm i 2004, der aksjonistene også reagerte mot det de mente var et kommersielt prosjekt tilslørt som kunst.

75 prosent av inntektene fra Cow Parade Telemark gikk rett til Utviklingsfondets landbruksprosjekt i Malawi. 12,5 prosent gikk til CowParades internasjonale fond og 12,5 prosent skulle dekke kostnadene til den lokale aksjonen.

Dag Sveinung Moen, koordinator for Dyrsku\'n Telemark, er ikke bekymret for at kua skal bli stjålet igjen.

- Derimot vil jeg gjerne oppfordre Oslos Militante Graffitikunstnere til selv å bli med i konkurransen om å lage et nytt hode. Så kan de vise at de også kan være konstruktive - ikke bare destruktive.

TILBAKE: I september skal Teleros stilles ut på nytt - da trolig med nytt hode.
ORIGINALEN: Ruth Kvålo Dalen hadde malt på kua, etter tegningene til Solveig Muren Sanden.