Kunstmuseum brenner maleriene sine

I protest mot budsjettkutt.

TENTE PÅ: Direktør Antonio Manfredi ved Casoria-museet for samtidskunst i Napoli har begynt å brenne malerisamlingen i protest mot budsjettkutt. Foto: SCANPIX/EPA/CESARE ABBATE
FØRSTE OFFER: Olje- og akrylmaleriet 'Promenade' av Severine Bourgignon, som har gitt protestaksjonen sin velsignelse. Foto: SCANPIX/EPA/CESARE ABBATE
TOK SEG EN RØYK: Da maleriet var gått opp i røyk. Foto: SCANPIX/EPA/CESARE ABBATE

Et museum i Napoli har begynt å brenne opp kunstsamlingen sin i protest mot kutt i offentlig støtte.

I går gikk et maleri av den franske kunstneren Severine Bourguignon opp i flammer, og museumsdirektøren truer med å tenne på tre nye verk hver uke hvis ikke de gjeldstyngede italienske myndighetene reverserer budsjettkuttene.

Kunstneren skal ha gitt sin godkjennelse til destruksjonen, og fulgt opptrinnet på Skype. Flere andre kunstnere skal stille seg bak protestaksjonen.

- Våre ett tusen kunstverk kommer til å bli ødelagt uansett, på grunn av myndighetenes likegyldighet, sier museumdirektør Antonio Manfredi til BBC News.

Han har tidligere skrevet brev til Tysklands forbundskansler Angela Merkel og bedt om økonomisk asyl for seg selv og galleriet.

Italia har kuttet kraftig i alle offentlige budsjetter etter at eurokrisa tvang tidligere statsminister Silvio Berlusconi til å gå i fjor. Flere kunstinstitusjoner har klaget over at de blir urettmessig hardt rammet.

Den nye statsministeren, Mario Monti, har ikke sett i nåde til andre kulturinstitusjoner enn fornminnene i Pompeii, der flere ruiner skal ha kollapset på grunn av manglende vedlikehold. Pompeii skal nå ha fått en ekstrabevilgning på 105 millioner euro for å stanse forfallet.