Kunstner anklages for rasisme etter «ape-tegninger» av kjendiser

Thomas Knarvik mener at han ikke har noe å beklage.

BENEKTER AT TEGNINGENE ER RASISTISKE: Kunstner Thomas Knarvik har fått kritikk de siste dagene for tegninger han la ut på Facebook. FOTO: MARTE CHRISTENSEN
BENEKTER AT TEGNINGENE ER RASISTISKE: Kunstner Thomas Knarvik har fått kritikk de siste dagene for tegninger han la ut på Facebook. FOTO: MARTE CHRISTENSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Satiretegner Thomas Knarvik har de siste dagene blitt utskjelt og rasismeanklaget for tegninger han har laget og postet på Facebook. To av dem er av den svenske riksdagspolitikeren Ali Esbati og én er av familien Trond Giske og Haddy N'jie. 

Felles for alle bildene er at Esbati, N'jie og barnet til N'jie og Giske er tegnet som forskjellige varianter av aper. SVs stortingsrepresentant Snorre Valen har gått ut i en kronikk i VG og krevd at Knarvik må beklage.

Selv benekter kunsteren både at han har noe å beklage og at tegningene er rasistiske.

- Det er heldigvis flere måter å lese satire på. Hvis man bare ser på tegningene uten å se på konteksten - den laveste måten å lese en satiretegning på - så vil man tolke den rasistisk. Men hvis man løfter den opp fra dette laveste nivået og reflekterer rundt den - i det farvannet som jeg befinner meg i - så ser man at den rommer noe helt annet, sier Knarvik til Dagbladet.

Ønsker fullstendig ytringsfrihet - Hvorfor tegne dem som aper?

- Man kan se på hvordan apen er fremstilt i tidligere satiresammenheng, og i Æsops fabel. Apen er smart, mens katten er spontan og utålmodig. Ali Esbati vet hva han gjør når han anklager Gud og hvermann for å være rasist. Det er faktisk godt gjort å anklage en så venstrevridd mediebedrift som NRK for å være rasistisk. Han er som en papegøye, som gjentar de samme tingene hele tida, som jeg har prøvd å få fram gjennom tegninga. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer