Kunstner anklages for rasisme etter «ape-tegninger» av kjendiser

Thomas Knarvik mener at han ikke har noe å beklage.

BENEKTER AT TEGNINGENE ER RASISTISKE: Kunstner Thomas Knarvik har fått kritikk de siste dagene for tegninger han la ut på Facebook. FOTO: MARTE CHRISTENSEN
BENEKTER AT TEGNINGENE ER RASISTISKE: Kunstner Thomas Knarvik har fått kritikk de siste dagene for tegninger han la ut på Facebook. FOTO: MARTE CHRISTENSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Satiretegner Thomas Knarvik har de siste dagene blitt utskjelt og rasismeanklaget for tegninger han har laget og postet på Facebook. To av dem er av den svenske riksdagspolitikeren Ali Esbati og én er av familien Trond Giske og Haddy N'jie. 

Felles for alle bildene er at Esbati, N'jie og barnet til N'jie og Giske er tegnet som forskjellige varianter av aper. SVs stortingsrepresentant Snorre Valen har gått ut i en kronikk i VG og krevd at Knarvik må beklage.

Selv benekter kunsteren både at han har noe å beklage og at tegningene er rasistiske.

- Det er heldigvis flere måter å lese satire på. Hvis man bare ser på tegningene uten å se på konteksten - den laveste måten å lese en satiretegning på - så vil man tolke den rasistisk. Men hvis man løfter den opp fra dette laveste nivået og reflekterer rundt den - i det farvannet som jeg befinner meg i - så ser man at den rommer noe helt annet, sier Knarvik til Dagbladet.

Ønsker fullstendig ytringsfrihet - Hvorfor tegne dem som aper?

- Man kan se på hvordan apen er fremstilt i tidligere satiresammenheng, og i Æsops fabel. Apen er smart, mens katten er spontan og utålmodig. Ali Esbati vet hva han gjør når han anklager Gud og hvermann for å være rasist. Det er faktisk godt gjort å anklage en så venstrevridd mediebedrift som NRK for å være rasistisk. Han er som en papegøye, som gjentar de samme tingene hele tida, som jeg har prøvd å få fram gjennom tegninga. 

- Kan man tegne hva man vil bare man kaller det for satire?

- Jeg synes ikke det. Men du kan jo det. Jeg lagde en bok om overgrep i den katolske kirke og islam, som ble destruert av forleggeren. I den sammenhengen droppet jeg å tegne profeten Muhammed, for å få debatten over i fase to. Men jeg er ikke prinsipelt motstander av det. Når Pamela Geller tar til orde for å ha en egen dag hvor man skal tegne Muhammed, så synes jeg det er provokasjon for provokasjonens del.

- Jeg ønsker fullstendig ytringsfrihet og er mot sensur. Se for eksempel til Sverige. Der fjerner de alle benevnelser om negerkonge i bøkene om Pippi. Alle disse narrativene forsvinner, noe jeg er imot. Vi må bære historiens skam, eller så kommer vi ikke videre.  

- Skrev «motbydelig halvape» Knarvik mener det får være opp til leserne å bedømme om tegningene er smart satire, deriblant av familien Trond Giske og Haddy N'jie. 

- Men det er jo på en måte smart når jeg nå får komme til orde og forklare hvorfor jeg har tegnet den tegninga. Hadde jeg laget noe «finere», ville jeg kanskje ikke hatt den muligheten. Med tanke på Haddy-bildet, så er det i kontekst av at det var en kar som skrev på Facebook at Haddy var en motbydelig halvape. Det er et såpass gjennomgående lavt rasistisk nivå, at jeg ville gjøre utsagnet omvendt komplementært: Ta det ved hornet og gjøre det enda mer banalt. Jeg festet meg ved at denne mannen fikk 30 dagers samfunnsstraff. Det er jeg helt imot. Han skulle fått en reprimande, og man skulle slått ned på det, men straff for en ytring er jeg helt imot.

- Takhøyden skal være stor Advokat Jon Wessel Aas mener Thomas Knarvik ikke er i nærheten av noen juridiske grenser for ytringsfriheten.

- Vi er ikke der hvor det er snakk om grensene for den juridiske ytringsfriheten. Jeg mener at takhøyden skal være veldig stor her. Enhver ytring må tolkes i en kontekst også. Det er jo dét denne debatten har gått på. Det er ikke alltid avsenderen mener det mange av mottakerne oppfatter, sier han.  

Wessel Aas mener det er viktig at den juridiske takhøyden bør være stor på området med tegninger og karikaturer. 

- Men når det er sagt så er hele poenget med ytringsfriheten, etter min mening, når noen ytrer seg gjennom en tegning eller på andre måter som provoserer noen eller mange, så er idealet at man skal ta den diskusjonen som en åpen debatt. Det hører med til ytringsfriheten også at man skal kunne kritisere og diskutere en tegning.    

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Trond Giske eller Haddy N'jie. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer