Kunstner bløffet seg syk

I Sverige har det siste halve året rast en voldsom debatt etter at kunstneren Anna Odell lot som om hun var sinnssyk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kunstneren ble med vilje tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus av et intetanende svensk helsevesen, i forbindelse med en video til hennes avsluttende eksamensprosjekt på kunsthøyskolen Konstfack i Stockholm.

Odell ble skrevet ut fra sykehuset dagen etter, da hun la kortene på bordet og forklarte psykiaterne at det hele bare var skuespill.

I ettertid har hun blitt politianmeldt for stuntet og risikerer ifølge den svenske avisa Dagens Nyheter opptil to års fengsel eller høye bøter. Hun har blant annet blitt anmeldt for falsk alarm og voldelig motstand mot polititjenestemennene som hentet henne.

Oppmerksomheten kunstneren har fått den siste tida har gjort at et lite kunstmuseum i byen Kalmar, som har valgt å stille ut verket, nå har satt besøksrekord. Totalt 6 400 personer har besøkt utstillingen som åpnet 13. juni og holdt på fram til i går, og museet selv melder om lange køer inn til rommet der videoen har blitt vist.

– I Sverige, og sikkert også i Norge, er det sånn at det er mye tabu forbundet med psykiatrien. Samtidig har nesten alle en relasjon til psykiatrien på en eller annen måte, og derfor kan dette bidra med et perspektiv som kan være med på å skape diskusjon, sier Martin Schibili, kurator ved Kalmar kunstmuseum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer