Kunstner buret inne Stortinget-løvene

- Kunne skåret av meg øret, men det er alt gjort.

(Dagbladet.no): - Jeg har fått en dom som setter meg og kunsten min i bur, sier kunstner Marianne Heske til Dagbladet.no.

I dag reagerte hun ved å bure inn løvene på Løvebakken, kjente symboler på norsk lov og rett.

- Jeg kunne ha skåret av meg øret, slik som van Gogh gjorde. Men det er jo alt gjort. Derfor burer jeg inn løvene istedet, sier hun.

Dømt i lagmanns-retten

Heske reagerer på en avgjørelse i lagmannsretten i sommer, hvor hun dømmes til å betale for glasskunst hun hevder hun ikke har godkjent produksjonen av. Med kunststuntet ønsker hun å få oppmerksomhet rundt kunstnernes opphavsrett, og hvor lett det er å kopiere digital kunst.

- Loven må forandres etter den tiden vi lever i, mener hun.

I sommer dømte Borgarting Lagmannsrett Marianne Heske til å betale over en halv million kroner til firmaet Piece of Cake. Nylig fikk hun vite at saken ikke blir tatt opp i Høyesterett. Dermed kulminerer en årelang konflikt mellom Heske og firmaet.

I 2004 vant hun en konkurranse om å utsmykke glassbroen til Ullevål Sykehus med forstørrede videobilder på glassplater. Hun engasjerte firmaet Piece of Cake til å produsere platene. Men firmaet satte i gang å produsere platene før Heske hadde fått se en prøve på dem.

Kunstner buret inne Stortinget-løvene

Millionbeløp

Det endte med at Heske anklaget Piece of Cake for å ha forandret kunstverket underveis, og nektet å betale for platene. Istedet bestemte hun seg for å produsere dem selv, og krevde at Piece of Cake destruerte sine plater.  

Det gjorde de ikke. Istedet saksøkte de Heske for 876 000 kroner for å få dekket omkostningene til produksjonen.

Tingretten avviste søksmålet. Men Piece of Cake anket videre til Lagmannsretten, som dømte Heske til å betale dem 513 214 kroner. Begge parter må dekke sine egne saksomkostninger.

- Vi kunstnere er vant til å bli ruinert, det ligger i yrket. Men dette er jo helt tragisk. Faren er at dette blir stående som en mal, slik at kunstnerne ikke får rett over eget verk, sier Heske, som nå må betale for to sett med plater, til sammen over en million kroner.

Buret sto i en time

Lagmannsretten mener Heske må ha vært inneforstått med at produksjonen var i gang, og påpeker at hun ikke dro for å se på platene før en måned etter at hun fikk vite det.

Les dommen her.

- Det skjer aldri i kunstens historie at noe blir satt i gang uten godkjenning. Jeg hadde ikke sett en eneste prøve, og ikke bedt dem sette i gang produksjonen, sier Heske til Dagbladet.no.

Løvene satt i bur på Løvebakken i nærmere en time, før vaktpersonalet på Stortinget kommanderte Heske til å fjerne burene. Men hun er fornøyd.

- Jeg fikk fram budskapet mitt, mener hun.

KLAGER PÅ DOM: Marianne Heske aksjonerer mot en dom i lagmannsretten, som krever at hun betaler over en halv million kroner til et firma som har produsert glassplater for henne. Uten hennes samtykke, hevder hun.
UTSMYKKING: Det nye Kreft- og isolatsenteret ved Ullevål Sykehus ble åpnet i 2006, og Marianne Heske fikk ansvaret for å utsmykke glassbroen.
<B>IVRIG:</B> Marianne Heske fikk hjelp av innleide arbeidere til å løfte på plass buret. En av dem var svært ivrige etter å påvirke myndighetene.