Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunstner får bot for psykose-bløff

Anna Odell ble tvangsinnlagt.

MÅTTE SPENNES FAST: Anna Odell måtte spennes fast da hun ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Like etter gikk hun ut av rollen som sinnssyk og fortalte psykiaterne at det hele var en del av et kunstprosjekt. Foto: Anna Odell
MÅTTE SPENNES FAST: Anna Odell måtte spennes fast da hun ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Like etter gikk hun ut av rollen som sinnssyk og fortalte psykiaterne at det hele var en del av et kunstprosjekt. Foto: Anna Odell Vis mer

(Dagbladet.no): Den svenske kunstneren Anna Odell lot som om hun var psykotisk, og ble med vilje tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus i forbindelse med en video til hennes avsluttende eksamensprosjekt på kunsthøgskolen Konstfack i Stockholm.

Odell ble skrevet ut fra sykehuset dagen etter, da hun la kortene på bordet og forklarte psykiaterne at det hele bare var skuespill. I ettertid ble hun politianmeldt og tiltalt - blant annet for falsk alarm og voldelig motstand mot polititjenestemennene som hentet henne.

Nå har dommen falt, melder SVT. Odell er dømt til 50 dagsbøter - det totale beløpet fastsettes ut fra inntekten hennes.

- I god tro
Hun ble funnet skyldig i voldelig motstand, men frikjent for andre tiltalepunkter. Kunstneren slipper også å betale erstatning til sykehuset.

Retten slår fast at Odell gjorde motstand ved hjelp av spark, skrik og spytting da hun ble ført inn i politibilen og da hun ble innlagt på sykehus.

Kunsteren selv la under sitt vitnemål vekt på at hun hadde handlet i god tro, og at hun ikke hadde spyttet på eller slått noen.

Hun fortalte også at han hun hadde fått råd fra en advokat før hun gjennomførte handlingen.

Til Dagens Nyheter forteller Odell at hun vurderer å anke, men at hun totalt sett er fornøyd.

- Det har kommet fram mange viktige spørsmål i forbindelse med prosjektet. Diskusjonen som har oppstått om psykiatrien er positiv, sier hun til avisa.

Ville skape debatt
Anna Odell var også tvangsinnlagt på psykiatrisk institusjon i 1995, men hun skal da ha vært psykisk syk på ordentlig. Det var hennes opplevelser i forbindelse med dette som var bakgrunn for at hun valgte å lage filmen.

- Mer enn en kritikk, var dette tenkt som et forsøk på å åpne opp den lukkede verdenen tvangsinnlegging i psykiatrien representerer. Jeg ønsket en diskusjon om hvordan man tar hånd om et menneske. Er det slik at man skal legge det på magen, feste det i belter eller ta i bruk håndjern når det er psykotisk? Eller skal man behandle mennesker på en mer human måte, har kunstneren uttalt til Dagsavisen.

Hun mener selv at virkemidlene hun bruker i filmen kan rettferdiggjøres, og at hun ikke har gått for langt blant annet fordi de som tok hånd om henne i ettertid har sagt at de ikke tok skade av hendelsen.

GJORDE MOTSTAND: Odell ble funnet skyldig i vold mot polititjenestemennene.
GJORDE MOTSTAND: Odell ble funnet skyldig i vold mot polititjenestemennene. Vis mer

Odell sier også at tvangsinnlegging i noen tilfeller kan være nødvendig.

- Antakeligvis reddet det mitt liv den gangen i 1995. Men jeg ønsker å stille spørsmål ved måten det gjøres på, sier hun til Dagsavisen.

FARE FOR SEG SELV: Kunstneren vandret rundt på Liljeholmsbron i Stockholm, og ble vurdert å være til fare for seg selv og andre.
FARE FOR SEG SELV: Kunstneren vandret rundt på Liljeholmsbron i Stockholm, og ble vurdert å være til fare for seg selv og andre. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media