Kunstner fortviler: - Forstår det ikke

Kunstverket «Midgardsormen» langs Akerselva i Oslo tilgrises med hundeposer, tomme røykpakker og annet søppel.

MISFORSTÅELSE: Marit Justine Haugens skupturer ble satt langs Akerselva som en hyllest til et av Norges største vann- og avløpsprosjekter. Flere ser imidlertid ut til å tro at skulpturene er søppelbøtter. Foto: Marie Røssland
MISFORSTÅELSE: Marit Justine Haugens skupturer ble satt langs Akerselva som en hyllest til et av Norges største vann- og avløpsprosjekter. Flere ser imidlertid ut til å tro at skulpturene er søppelbøtter. Foto: Marie Røssland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kunstverket «Midgardsormen» ble avduket 31. oktober i fjor, og består av fem skulpturer plassert mellom Nybrua og Olafiaparken i Oslo. Skulpturene er en hyllest til ingeniørarbeidet bak et av Norges største vann- og avløpsprosjekter noensinne. Dette meldte kulturetaten i en pressemelding i fjor.

Det er imidlertid ikke alle som vet å sette pris på kunsten.

Søndag kveld var tre av fem skulpturer tilgriset med søppel. Både hundeposer, blomsterbuketter og tomme sigarettpakker var stappet inn i hulrom eller dandert på toppen av skulpturene.

Det er billedkunstner og arkitekt Marit Justine Haugen i Hagen/Zohar arkitekter som står bak kunstverket. Hun er kjent med tilgrisingen, og stiller seg uforstående til hvorfor skulpturene hennes brukes som søppelbøtter.

- Det synes jeg er veldig underlig. De inviterer ikke til å plassere søppel i dem. Kanskje fordi de er i samme høyde som avfallsbeholdere. Jeg vet ikke. Jeg kan ikke forstå det, sier hun til Dagbladet.

- Belastet strøk

Kunstprosjektet er et samarbeid mellom kulturetaten, vann- og avløpsetaten og bymiljøetaten i Oslo kommune.

Haugen forteller at hun har vært i møte med bymiljøetaten om situasjonen.

- Dette er fra før av et sterkt belastet strekk. Avfallshåndteringen er under utredning og utprøvning, sier hun.

Hun forteller at bymiljøetaten har satt opp søppelkasser langs Akerselva som en del av et prøveprosjekt for avfallshåndtering.

Driftsansvarlig Kristian Schaller Tunby i bymiljøetaten sier til Dagbladet at det dreier seg om et pilotprosjekt for såkalte smartkasser. Smartkasser er søppelkasser som komprimerer søppel, og derfor tåler mer søppel før de må tømmes.

Han forteller at smartkassene ved noen anledninger har blitt flyttet av publikum. Haugen tror tilgrisingen kan ha sammenheng med denne rokeringen av søppelkassene.

- Vi vet at det spesielt er ett punkt langt Akerselva som er ekstremt belastet. Det er ved skulptur nummer to fra Nybrua, ved Eika. Der er det et belastet miljø, og der har det vært voldsomt med forsøpling og graffiti fra første stund, sier hun.

- UNDERLIG: Billedkunstner og arkitekt Marit Justine Haugen stiller seg uforstående til hvorfor folk kaster søppel i og på skulpturene som utgjør «Midgardsormen». Foto: Marie Røssland
- UNDERLIG: Billedkunstner og arkitekt Marit Justine Haugen stiller seg uforstående til hvorfor folk kaster søppel i og på skulpturene som utgjør «Midgardsormen». Foto: Marie Røssland Vis mer

- Trist

Haugen synes situasjonen er trist.

- Nå har Oslo kommune igangsatt et områdeløft for Vaterland. Jeg håper at riktig dimensjonerte avfallsløsninger, sammen med ny kunst, oppgradering av Elgsletta park, Olafiaparken og Olafiagangen vil være med på å minske belastningen og løfte området til glede for hele Oslo, sier hun.

Driftsansvarlig Kristian Schaller Tunby bekrefter at bymiljøetaten har vært i møte med Haugen og kulturetaten angående tilgrisingen av skulpturene. Han mener imidlertid at ting går i riktig retning.

- Vi fikk oftere klager på dette før, og har inntrykk av at det har blitt bedre enn det var da skulpturene var helt nye. Den første måneden fikk mye klager om søppel på skulpturene, sier han til Dagbladet.

Avløpsprosjektet Midgardsormen, som skulpturene er en honnør til, filtrerer avløpsvann på vei mot Akerselva, og ble bygget av vann- og avløpsetaten i Oslo kommune i perioden 2009-2015.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer