Kunstner kjørte kosedyr til slaktehuset

- Et vagt og pretensiøst forsøk på å mene noe.

(Dagbladet): Den verdenskjente, men svært tilbakeholdne kunstneren Banksy har de siste ukene vært i New York med løfte om å avduke et nytt kunstverk hver dag denne måneden.

Han er kjent for sin spøkefulle humor og samfunnskritiske budskap, og gikk motvillig fra å være en ukjent graffitimaler til verdensberømt kunstner da stadig flere fikk øynene opp for hans verker.

Kjøres til slakteren Banksy, som for øvrig er pseudonymet til den britiske kunstneren ingen vet navnet på, er mest kjent for sin graffiti. I helgen viste han imidlertid fram en ny type kunst - en slaktebil fullstappet av skrikende og vettskremte kosedyr som kjørte rundt i Manhattans gater.

Verket heter «Sirens of the lambs» og skal i følge Banksys nettside kjøre rundt i New York de neste to ukene. Om kunstprosjektet vil vare så lenge er derimot ikke sikkert, da det er svært vanlig at hans kunstverk blir ødelagt av rivaliserende graffitikunstnere eller stjålet av folk som vil tjene penger på verkene.

Ifølge et lyklipp på kunstnerens nettside er verket enten er ment som «en slags kommentar til grusomheter begått av næringsmiddelindustrien» eller «et vagt og pretensiøst forsøk på å mene noe om tapet av barndommens uskyld».

Lydklippet kan også fortelle at lastebilen innholder over 60 kosedyr på vei mot en sikker død, samt opplyse om at Banksy i sin ungdomstid jobbet i en slakterbutikk der han hadde ansvaret for å kutte storfekjøtt.

En måned med kunst I fjorten dager har Banksy nå vært i New York og hver dag har et nytt verk blitt laget. De fleste er små graffitimalerier rundt om i byen, men det er også blitt gjort flere store kunstprosjekter.

5. oktober ble en lastebil gjort om til en mobil hage parkert på et gatehjørne, mens et større graffitiverk, der blant annet en bil er en del av maleriet ble ferdigstilt 9. oktober. Banksys bilder males i hemmelighet og kunngjøres på Internett.

 I går ble en rekke lerreter med orginale og signerte Banksy-malerier solgt i en liten bod i Central Park for 360 kroner stykket. Uvitende om hvem som stod bak bildene i boden valgte de fleste å gå rett forbi, og det tok hele fire timer før det første bildet ble solgt. I løpet av dagen var det kun tre mennesker som kjøpte bilder av kunstneren, hvis verker selges for hundretusener av dollar.

Besøkte Bergen Under et besøk i Bergen i 2008 satte kunstneren også spor etter seg, blant annet dekorerte han flere steder i byen med sin grafitti. Flere av stedene ble grafittien malt over i ettertid.

DAG 9: Dette Banksy-verket ble laget på kunstnerens niende dag i New York. Han skal være der en hel måned og hver dag skal et nytt verk avdukes. Foto: Scanpix
DAG 9: Dette Banksy-verket ble laget på kunstnerens niende dag i New York. Han skal være der en hel måned og hver dag skal et nytt verk avdukes. Foto: Scanpix Vis mer

I 2003 intervjuet Dagbladet det anerkjente kunstneren, som kunne røpe at han takker nei til å gjøre jobber for store aktører som Nike, Microsoft og Coca Cola. Han fortalte også hvorfor han velger å forbli anonym:

- Jeg foretrekker at bildene mine står alene. Dukker jeg opp vil det bare virke forstyrrende.

Banksy oppnådde i 2010 nye høyder av suksess da hans kritikerroste dokumentarfilm «Exit Through the Gift Shop» ble Oscar-nominert.

DAG 3: På sin tredje dag i New York lagde Banksy dette verket av en hund som urinerer på en brannhydrant. Foto: Scanpix
DAG 3: På sin tredje dag i New York lagde Banksy dette verket av en hund som urinerer på en brannhydrant. Foto: Scanpix Vis mer