Kunstner måtte flykte fra Russland etter å ha malt Putin i dameundertøy

- Har søkt asyl i Frankrike.

SKAPT REAKSJONER: Det er dette bildet av president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev i dameundertøy som har skapt reaksjoner i Russland. Foto: AFP / NTB Scanpix
SKAPT REAKSJONER: Det er dette bildet av president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev i dameundertøy som har skapt reaksjoner i Russland. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den russiske kunstneren Konstantin Altunin har søkt asyl i Frankrike etter at politiet stormet museet han stilte ut i tidligere denne uka.

Politiet beslagla flere bilder, blant annet et der Altunin portretterte president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev i dameundertøy. Ifølge politiet skal kunstneren ha brutt flere lover, uten å spesifisere hvilke.

Anti-homo politikere
Museet som stilte ut bildene som en del av utstillinga «Ledere» var Museum of Power i St. Petersburg. 

Museumsdirektør, Tatiana Titova, sier til The Guardian at Altunin nå har flyktet til Frankrike i frykt for ytterligere represalier i hjemlandet.

Av andre bilder som ble beslaglagt av politiet var et maleri av en lederskikkelise i den russisk-ortodokse kirke, med hele overkroppen dekket i tattoveringer. Også bilder som gjør narr av parlamentsmedlemer som støttet Russlands ferske anti-homo lover ble konfiskert, ifølge Titova.

- Bildene er upassende, og av en tydelig pornografisk karakter, sa en av de karikerte politikerne, Vitaly Milonov til The Guardian tidligere denne uka.

Russlands anti-homo lover, som forbyr «homofil propaganda» har skapt sterke reaksjoner siden de ble vedtatt i Dumaen, det russiske parlamentet, i januar i år. Blant annet Nordisk Råd har vedtatt en uttalelse som fordømmer lovgivningen.

PUTIN: Et annet bilde i utstillinga Ledere i St. Petersburg viser Putin med en glorie på hodet. Foto: AFP / NTB Scanpix
PUTIN: Et annet bilde i utstillinga Ledere i St. Petersburg viser Putin med en glorie på hodet. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Nordisk råd fordømmer sterkt den russiske loven om «homoseksuell propaganda», som ble vedtatt i det russiske parlamentet Dumaen 25. januar, heter det i uttalelsen.

Pussy Riot
Russiske myndigheter har også tidligere slått knallhardt ned på regimekritiske kunstnere. I fjor ble tre av medlemmene i rockebandet Pussy Riot dømt til to år i fengsel for å ha «forstyrret offentlig ro og orden, motivert av religiøst hat».

Medlemmene i det russiske punkbandet Pussy Riot ble verdenskjente da de i fjor vinter ble satt bak lås og slå etter en opptreden litt utenom det vanlige i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva.

Låta Pussy Riot spilte, kalt «Hellige jomfru, fjern Putin» er, som tittelen i stor grad avslører ment som en protest mot den nåværende russiske presidenten Vladimir Putin (59).