Kunstner og hans tidligere mesén krangler om millionskulptur

Men galleriet som selger den, har flere interessenter.

(Dagbladet.no): En gang var Øystein Norang den norske kunstneren Bjarne Melgaards mesén. Nå går Melgaard til sak mot forretningsmannen etter at Norang har støpt opp seks flere utgaver av Melgaards skulptur «Light Bulb Man» enn avtalt.

Samarbeidet mellom Megaard og Norang besto fra 1995 til 1998, og i 1997 ble fem eksemplarer av «Light Bulb Man» støpt. I fjor fikk Norang støpt ytterligere seks - fordi han mente de første fem ikke inngikk i avtalen mellom ham og Melgaard.

I mellomtida er Melgaard blitt et av Norges hotteste kunstnernavn, og kunsten hans har solgt i millionklassen.

- Jeg synes hele opplegget rundt skulpturene ligger på et pinlig nivå. Det handler bare om folk som vi gjøre en kjapp investering, sier Bjarne Melgaard til Dagens Næringsliv. Sammen med sin advokat Jarl Fronth, har han nå brakt saken inn for Oslo Tingrett, og kommer til å kreve erstatning fra Nordang.

Over to millioner

En av de seks omdiskuterte lyspæremennene selges nå som en del av Galleri Kaare Berntsens høstutstilling, som åpner i dag. Utgaven er signert BM 97 (Bjarne Melgaard 1997), men er ikke støpt det året, og selges sammen med en versjon i gips.

- Det er ikke bevist at dette ikke er et rettmessig eksemplar, men vi kommer selvsagt til å opplyse eventuelle kjøpere om saken, sier gallerileder Ina Johannesen til Dagbladet.no.

Verdien er ifølge Dagens Næringsliv satt til over to millioner kroner, en sum galleriet ikke vil kommentere i pressen.

FLERE ER INTERESSERT: Galleri Kaare Berntsen har fått flere henvendelser om disse skulpturene, som nå selges som en del av galleriets høstutstilling. Foto: MARIA BØRJA
FLERE ER INTERESSERT: Galleri Kaare Berntsen har fått flere henvendelser om disse skulpturene, som nå selges som en del av galleriets høstutstilling. Foto: MARIA BØRJA Vis mer

- Det jeg kan si er at bronseskulpturen utelukkende selges sammen med den i gips. Og etter det jeg kjenner til, finnes det bare ett eksemplar av gipsskulpturen, sier Johannesen.

Flere er interessert

Ifølge Johannesen er signaturen satt på av den som har støpt den, uten at det er noe urettmessig i det. Men Melgaard stiller seg negativ til salget.

- Jeg synes det er merkelig at galleriet selger skulpturer og holder på, sier kunstneren til Dagens Næringsliv.

Skulpturen pryder likevel forsida til både utstillingskatalogen og galleriets nettside.

Johannesen har allerede fått flere henvendelser fra eventuelle kjøpere, og har ikke tenkt å stoppe salget.

- Man må ikke glemme at «Light Bulb Man» er en enestående skulptur og et et hovedverk i Melgaards kunstnerskap. Denne lille figuren har et enormt sterkt uttrykk, det ligger så mye i den, sier Johannesen.

LES OGSÅ:

«LIGHT BULB MAN»: Det er denne skulpturen Galleri Kaare Berntsen nå selger, selv om den ikke er en av de fem skulpturene som opprinnelig ble støpt. Foto: GALLERI KAARE BERNTSEN
«LIGHT BULB MAN»: Det er denne skulpturen Galleri Kaare Berntsen nå selger, selv om den ikke er en av de fem skulpturene som opprinnelig ble støpt. Foto: GALLERI KAARE BERNTSEN Vis mer
BAD BOY: - Den store interessen rundt Melgaard forklares oftest med de konseptuelle sidene ved kunsten hans, og stjernestatusenhan har fått som «bad boy». Som den trolig mest framgangsrike norske kunstnereninternasjonalt det siste tiåret er det ikke overraskende at han behersker spilletmed media, og kan sjonglere innenfor og utenfor lav- og høykultur, skriver galleriet om Bjarne Melgaard i sin utstillingskatalog.