Kunstner pyntet juletre med jagerfly

Og alle er i bruk i vår tids kriger.

(Dagbladet.no): Fiona Banner har pyntet juletreet til det britiske kunstmuseet Tate med 123 håndlagde modeller av jagerfly. Flyene er per i dag alle i tjeneste i verden, og Banner har kalt verket «Peace on Earth» («Fred på jord»).

- Det tok meg lang tid å samle modeller fra hele verden. Noen av dem fantes ikke og jeg måtte konstruere dem selv, sa Banner ifølge BBC da hun avdekket treet på fredag.

Treet står i Tate Britains rotunde fram til 1. januar.

- Denne samlingen av små modeller utgjør en A-til-Å over militære fly, men har ingen nasjonalitetsmarkører, skriver museet på sin hjemmeside.

Juletreet er med sine nesten ti meter det høyeste museet så langt har stilt ut etter at de startet sin kunstneriske juletretradisjon i 1988.

I 2002 var Tracey Emin juletrekunstneren. Hun ga bort treet hun skulle pynte, og etterlot i stedet et lerret som oppfordret til donasjoner til arbeid med HIV og aids.

Tate deler i kveld også ut sin Turner Prize, som hvert år går til en yngre britisk samtidskunstner.

Utdelingen skjer i Liverpool og de fire kunstnerne som kniver om prisen er Zarina Bhimji, Nathan Coley, Mike Nelson og Mark Wallinger. Den amerikanske skuespilleren Dennis Hopper - som også er bildekunstner - deler ut prisen.

POLITISK JULETRE: Den britiske kunstneren Fiona Banner har laget modeller av 123 jagerfly til Tate Britains kunstneriske juletretradisjon. Foto: SAM DRAKE/TATE PHOTOGRAPHY
POLITISK JULETRE: Den britiske kunstneren Fiona Banner har laget modeller av 123 jagerfly til Tate Britains kunstneriske juletretradisjon. Foto: SAM DRAKE/TATE PHOTOGRAPHY Vis mer
JAGET JUL: Fiona Banner under utsmykkingen av Tate Britains juletre 2007.
INNKJØPT AV TATE: Dette verket av Fiona Banner, «Break Point» fra 1998, ble i 1999 kjøpt inn til Tate Britains samling av samtidskunst.