Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kulturpenger

Kunstner raser mot Kulturrådet: - De er feige og kommer med pisspreik

Lars Cuzner sier Kulturrådet kaster bort store summer hvert år på meningsløs kunst. Han hevder kunstnerne har mistet tillit til institusjonen. 

FORBANNA: Kunstner Lars Cuzner (t.h.) mener Kulturrådet må gå av, alle som én. Cuzner hevder kunstnermiljøet ikke lenger har tillit til institusjonen Kulturrådet. Her sammen med Mohamed Ali Fadlabi etter åpningen av den omstridte Kongolandsbyen i Frognerparken i Oslo i 2014.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORBANNA: Kunstner Lars Cuzner (t.h.) mener Kulturrådet må gå av, alle som én. Cuzner hevder kunstnermiljøet ikke lenger har tillit til institusjonen Kulturrådet. Her sammen med Mohamed Ali Fadlabi etter åpningen av den omstridte Kongolandsbyen i Frognerparken i Oslo i 2014. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cuzner fikk avvist sin søknad om støtte til sitt nye prosjekt, en rørledning som skulle frakte melk fra Tana til Nizhny Novgorod i Russland og til slutt ende opp i en melkebar i et russisk museum.

«Foolproof Feelings», som prosjektet skulle hete, henger nå i en tynn tråd, og Cuzner er opprørt.

Han kaller Kulturrådet er feige, og mener de forskjellige fagutvlagene i rådet ikke våger å bevilge penger til prosjekter som kan provesere eller skape debatt.

- De er så feige og sier de prioriterer penger til kunst som faktisk kan engasjere, men det er ikke sant. Pengene går til kjedelige, dekadente utstillinger, gode kulturopplevelser, ikke til prosjekter som faktisk husker, raser han og legger til:

- Jeg tror ikke et eneste prosjekt Kulturrådet har støttet med penger faktisk blir husket. Det er penger som går rett ut av vinduet.

Svenske Cuzner er bosatt i Oslo og har tidligere skapt debatt med sine prosjekter. «Kongolandsbyen» i 2014 og vekket voldsom oppsikt, også internasjonalt.

- Pisspreik

Cuzner mener også at Kulturrådet bruker for lite penger på hans eget felt, det visuelle kunstfeltet. Han har selv sittet i flere av utvalgene som behandler søknader til Kulturrådets pengesekk, i til sammen seks år, og sier han gikk av i protest mot Kulturrådets konstante feighet.

Da Cuzner søkte om 400 000 kroner til «Foolproof Feelings» var svaret fra Kulturrådet at prosjektet trengte mer arbeid før de ville støtte med penger.

- Hva tror de jeg søker om penger til? Det er jo til å utvikle prosjektet videre!

MELK I OLJERØR: I skissene til Cuzners prosjekt skal melk fraktes i oljerør til Russland. Foto: Lars Cuzner
MELK I OLJERØR: I skissene til Cuzners prosjekt skal melk fraktes i oljerør til Russland. Foto: Lars Cuzner Vis mer

- De må gå av

Kunstneren kjøper derfor ikke forklaringen fra Kulturrådet.

- Begrunnelsen er selvfølgelig bare pisspreik. Det handler om politikk, det er sannheten. Her skulle Russland involveres, her skulle vi bruke oljerør for å frakte melk. Prosjektet var så utviklet det kan bli uten kunstfinanser. Og norsk olje er selvfølgelig ikke som annen olje: Den er som melk, ren, sunn og hvi., sier han og fortsetter:

- Kulturrådet må gå av. Kunstnerne i Norge har ikke tillit til dem lenger. Vi vet de er mest opptatt av å beskytte seg selv fra kritikk, ikke av oppdraget de har fått av offentligheten.

- Det er lett å tenke at du bare er forsmådd over ikke få støtte?

- Jo, og det er jeg også. Men problemet stikker mye dypere enn meg. Det er en gjennomgående feighet i hele Kulturrådet. De er livredde for å gjøre noe som høster kritikk, for da mister de kanskje penger.

- Hvilke andre kunstnere «har ikke tillit» til Kulturrådet lenger?

- Det er mange.

- Hvem?

- Kunstnere må skaffe seg litt ryggrad stå opp, de våger ikke si noe. De er livredde for å miste sin støtte. Hvis du kritiserer Kulturrådet, så kan du bare glemme støtte.

- Ikke enig

Geir Haraldseth leder utvalget for Visuell kunst i Kulturrådet. Det er dette utvalget som har avvist Cuzners søknad om støtte.

- Vi kommenterer aldri enkeltsaker, men i dette tilfellet kan jeg forsiktig minne om at Kulturrådet ikke gir støtte til prosjekter i utlandet, sier Haraldseth til Dagbladet.

Han mener Cuzner bommer når han kaller Kulturrådet feige.

- Jeg er selvsagt ikke enig i at vi er feige. Mitt utvalg støtter rundt 500 prosjekter i året. Vi har vært opptatt av å bygge infrastruktur og styrke kulturinstitusjoner. Det er kanskje ikke der vi får mest debatt eller mest sexy kunst, men det er nødvendige grep. Dessuten vil jeg si at hvilke prosjekter som regnes som kontroversielle er opp til øynene som ser.

Hele Norges coronakart