Kunstner sjokkerer med helikopter laget av død katt

Påstår han «hedrer» katta ved å la den fly rundt med fuglene.

(Dagbladet): Kunstneren Bart Jansen mistet katta si, Orville, i ei bilulykke tidligere i år. I stedet for å gi katta en normal begravelse, ønsket kunstneren å gjøre noe spesielt ut av dødsfallet.

Orville var, som de fleste katter, glad i fugler mens han levde, og nettopp dette ga Bart Jansen ideen om å gjøre den døde kattekroppen om til et helikopter.

«Halvt katt, halvt maskin» - Etter å ha sørget en tid, fikk han propeller festet til kroppen posthumt, sier Jansen om «Orvillekopteret», som har vært mulig å oppleve på KunstRai-utstillingen i Amsterdam og seinere i sommer vil vises fram på en utstilling i Haag.

- Nå vil han snart fly med fuglene. Åh, som han elsket fugler.

Jansen omtaler «Orvillekopteret» som «halvt katt, halvt maskin» og mener prosjektet hans er med å hedre den døde katta. Katta er kalt opp etter Orville Wright, en av Wright-brødrene som oppfant den moderne flygemaskinen.

Blåser i kritikken Jansen har fått mye kritikk for sitt spesielle prosjekt. Dyrevernere mener han viser manglende respekt for det døde dyret, men kunstneren slår tilbake overfor TV 2.

- Til katteelskere: Dette er farget skinn, akkurat som skoene dine, sier Jansen om kritikken.

- HEDRER: Bart Jansen var veldig glad i katta si, og da katta døde fikk han den utstoppet. Foto: Cris Toala Olivares/Reuters/Scanpix
- HEDRER: Bart Jansen var veldig glad i katta si, og da katta døde fikk han den utstoppet. Foto: Cris Toala Olivares/Reuters/Scanpix Vis mer

Kunstneren mener tvert imot at «Orvillekopteret» er et uttrykk for kjærlighet.

- Temaet for utstillingen er kjærlighet. Dette er en hyllest. Nå er han med oss igjen og flyr rundt i stua, mens den bortskjemte broren, ligger og kikker på ham, sier kustner Bart Jansen.

FLYR: Katta Orville fjernstyres når han flyr rundt under kunstutstillinger. Foto: Cris Toala Olivares/Reuters/Scanpix
FLYR: Katta Orville fjernstyres når han flyr rundt under kunstutstillinger. Foto: Cris Toala Olivares/Reuters/Scanpix Vis mer