Kunstner vil røyke asken etter Kurt Cobain

- Ikke symbolsk ment, hevder galleriet.

(Dagbladet.no): Den Australia-bosatte tyske kunstneren Natascha Stellmach er ikke fremmed for å sjokkere.

Nå vekker hun en blanding av hoderysting, latter og vemmelse. Årsaken er at hun har annonsert at hun vil røyke asken etter Kurt Cobain.

- Dette er ment å være en vakker introduksjon til spørsmålene: «Hva er det å være berømt?» og «Hva innebærer det å være død»?, sier Margaret Uhrmeister til Dagbladet.no.

Setter ham fri

Uhrmeister er ansvarlig for utstillingen «Set me Free», som vises ved Galleri Wagner + Partner i Berlin.

Stellmach selv ønsker ikke å uttale seg til pressen, men til Art World Magazine sier hun at hensikten er å sette Cobain fri fra «mediesirkuset».

Stuntet har selvsagt ført til et helt nytt mediesirkus etter at det ble kjent.

- Man kan jo ikke kontrollere hva som blir skrevet og blogget om på internett, men jeg skulle ønske at folk fikk høre tilbakemeldingene fra de som faktisk har sett utstillingen. De sier at dette er en lavmælt og tankevekkende utstilling som rører noe ved dem, sier hun.

USMAKELIG?: Ingen vet hvor asken etter Kurt Conbain ble av. Nå hevder en tysk kunstner at hun er i besittelse av den - og at hun akter å røyke den opp. Foto: SCANPIX/AP
USMAKELIG?: Ingen vet hvor asken etter Kurt Conbain ble av. Nå hevder en tysk kunstner at hun er i besittelse av den - og at hun akter å røyke den opp. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Magisk konfidensielt

«Set me Free» består av fem ulike verk, der en av komponentene er en joint som kunstneren hevder er satt sammen av hasj og aske etter Cobain. 

Kunstverket fullbyrdes når Stellmach og publikummere skal røyke denne jointen ved utstillingens slutt 11. oktober. Ifølge en pressemelding fra Wagner + Partner kan hvem som helst melde sin interesse for å være med på dette.

Hvor kunstneren har fått asken fra er foreløpig uklart.

- Det har jeg ikke lyst til å si noe om. Men dette er ikke bare symbolsk ment, forsikrer Uhrmeister.

Til Art World Magazine sier Stellmach følgende om hvordan asken kom i hennes besittelse:

- Det er konfidensielt og ganske magisk. Den bare kom til meg.

Vil ikke såre

FEM DELER: Installasjonen består av fem deler. Denne plakaten er også en del av kunstverket. Foto: Galleri Wagner + Partner
FEM DELER: Installasjonen består av fem deler. Denne plakaten er også en del av kunstverket. Foto: Galleri Wagner + Partner Vis mer

Flere Nirvana-fans har erklært seg mindre glad for stuntet, selv om få faktisk tror kunstneren er i besittelse av asken.

Cobain ble kremert, men det er usikkert hvor det ble av asken. Han er ikke gravlagt.

- Hva om noen etterlatte etter Cobain tok kontakt med dere for å få dette stoppet?

- Vi har ikke lyst til å såre noen eller gjøre noen sinte. Forhåpentlig kommer ikke det til å skje, sier Uhrmeister.

Kunstner vil røyke asken etter Kurt Cobain
KUNSTVERKET: Inne i dette monteret ligger jointen som kunstneren planlegger å røyke 11. oktober. Hun inviterer også publikum til å være med.