Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Utdeling av kunstnerstipend:

Kunstnere raser mot endring:
- Som å stikke hånda inn i et vepsebol, sier kulturministeren

- Når jeg som kulturminister registrerer spørsmål knyttet til legitimiteten må jeg sørge for at ordningen fortsatt har legitimitet framover, sier Linda Hofstad Helleland (H).

KUNST: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil at Utvalget for statens kunstnerstipend skal ta den endelige avgjørelsen om hvem som skal sitte i komiteene, som bestemmer hvilke kunstnere som skal få kunstnerstipend. Hun mener det er en liten endring, som er blåst opp. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KUNST: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil at Utvalget for statens kunstnerstipend skal ta den endelige avgjørelsen om hvem som skal sitte i komiteene, som bestemmer hvilke kunstnere som skal få kunstnerstipend. Hun mener det er en liten endring, som er blåst opp. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske kunstnere får i dag over 300 millioner av skattebetalernes penger gjennom kunstnerstipender. Nå har debatten rast etter at regjeringen foreslo at kunstnerorganisasjonene selv ikke lenger skal ha siste ordet om hvem som skal sitte i komiteene som deler ut pengene.

- Vi har foreslått en relativt liten endring i ordningen. Styrelederen for Norske Billedkunstnere har blåst dette opp, og framstiller det som en dramatisk endring. Men dette stemmer ikke, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), til Dagbladet.

Fram til i dag har de ulike kunstnerorganisasjonene bestemt hvem som skal sitte i de 24 komiteene som deler ut statens kunstnerstipend. Da regjeringen nylig foreslo at kunstnerorganisasjonene i stedet skal innstille hvem de ønsker at skal sitte i komiteene, og at Utvalget for statens kunstnerstipend skal ta den endelige avgjørelsen, ble det bråk.

Hilde Tørdal, styreleder i Norske Billedkunstnere, uttalte at kulturministeren viser forakt for kunstnerne, og Forfatterforeningen skrev på egne nettsider at dette vil avdemokratisere oppnevningen av komitemedlemmene.

Samtidig har flere andre kunstnere over lengre tid ment at man må tilhøre det rette nettverket for å blir tildelt kunstnerstipend, og at de som er utenfor dette nettverket ikke blir hørt.

Kun kunstnere

- Det er helt avgjørende at ingen kan stille spørsmål ved ordningens legitimitet. Det opplever jeg at blir gjort, og jeg er redd for at det vil forsterke seg i årene framover. Det er derfor det er foreslått endringer, sier Helleland.

Hun legger til at det er Utvalget for statens kunstnerstipend som har kommet med forslaget, og ikke politikerne, og at en rekke utredninger har foreslått det samme.

Helleland mener det er blitt gitt feilaktig inntrykk av at Utvalget for statens kunstnerstipend kan sette inn hvem som helst i stipendkomiteene.

– Vi kan ikke ha det slik at alle mulige folk skal sitte i komiteene. Det må være folk som har peiling på maleri, litteratur eller dans. Det kommer vi aldri til å gi oss på, sa Hilde Tørdal, styreleder i Norske Billedkunstnere, til NRK tirsdag.

Helleland presiserer at det aldri har vært snakk om at Utvalget for Statens kunstnerstipend skal kunne sette inn andre enn kunstnere, i komiteene.

- Dette er misvisende informasjon. Det er det kunstfaglige som skal ligge til grunn, og fagfellevurderingen er avgjørende, sier hun.

- Det som blir endringen er at kunstnerorganisasjonene innstiller på hvem de vil ha i komiteen. Så vil Utvalget for statens kunstnerstipend se på om det er god nok spredning på geografi, kjønn eller kunstneriske uttrykk. Så kan de si om komiteene trenger bedre kjønnsbalanse, og selv foreslå en person eller be organisasjonen foreslå noen andre. Eller de kan si at «dere kan ikke bare ha folk fra Oslo», eller «dere kan ikke bare ha overvekt av de kunstneriske uttrykkene dere liker», forklarer Helleland.

- Vil bevare legitimiteten

I dag har også noen av organisasjonene som krav at man må være fagorganisert for å sitte i komiteene.

- Hvorfor tror du kunstnerorganisasjonene reagerer så sterkt?

- Det må du nesten spørre dem om, sier Helleland.

- Hvis de reagerer fordi de har fått fremstilt forslaget feil, og tror at hvem som helst kan sitte i komiteene, kan jeg skjønne at det er sterke reaksjoner. Men dette gjøres for å bevare ordningens legitimitet, og det demokratiske, ved at hele kunstnerbefolkningen skal ha mulighet til å bli rekruttert inn i en komite, legger hun til.

- Har fem personer i Utvalget for statens kunstnerstipend god nok oversikt over alle kunstuttrykkene i de 24 komiteene?

- Det er fortsatt organisasjonene som skal innstille, og utvalget skal se på helheten, kjønn, geografi og bredden av kunstneriske uttrykk. De skal se på det overordnede, og det har jeg tillit til at de er kompetente til, sier Helleland.

- Hånda inn i et vepsebol

Hun vil ikke gå inn i debatten om at enkelte kunstnere hevder at man må tilhøre det rette kunstnernettverket for å få stipend.

- Det tror jeg kunstnerne kan svare bedre på enn meg, sier Helleland, men trekker fram Dagbladets magasinartikkel fra i sommer som en av grunnene til endringen.

Der kom det fram at sjansen for å få stipend i 2016 var nesten dobbelt så høy dersom den som søkte var Facebookvenn med den som behandlet søknaden.

- Når jeg som kulturminister registrerer spørsmål knyttet til legitimiteten må jeg sørge for at ordningen fortsatt har legitimitet framover, sier Helleland.

Hun regnet med at det ville bli bråk.

- Det var som forventet, det er som å stikke hånda inn i et vepsebol. Men jeg står rakrygget og mener dette er den beste måten å gjøre det på, når det er mange hundre millioner til norske kunstnere som skal forvaltes, sier hun.

Frykter maktkonsentrasjon

Hilde Tørdal, styreleder i Norske Billedkunstnere og talsperson for de 20 organisasjonene i kunstnernettverket, er glad kulturministeren presiserer at det kun er kunstnere som skal sitte i komiteene. Men hun mener kulturministeren selv bidro til uro, da hun delte kronikken «Kunstnerne ut av kunstkomiteene!» som kunstner Dag Hol skrev i Aftenposten, på Facebook.

- Det var kilden til vår uro. Når hun nå sier så klart at det bare skal sitte kunstnere i komiteen roer vi oss med det, men det er andre ting ved forslaget som er problematisk. Det er at det blir en maktkonsentrasjon, hvis kunstnerorganisasjonene mister oppnevningsretten, og Utvalget for statens kunstnerstipend skal bestemme, sier Tørdal.

Hun mener det er mye mer demokratisk at kunstnerorganisasjonene velger komitemedlemmer, enn at utvalget gjør det. Utvalget for Statens kunstnerstipend består av fem personer, hvor tre er utnevnt av departementet og to er innstilt av organisasjonene.

- Da blir det et departementets-utnevnt utvalg som bestemmer hvem som skal sitte i komiteene. Det mener vi ikke er forsvarlig, og vi tror ikke utvalget som består av fem personer har oversikt over 24 komiteers sammensetning, sier Tørdal.

Hun er uenig med Helleland i at det stilles spørsmål ved ordningens legitimitet, og mener ordningen er god, og kun trenger mindre justeringer.

- Vi har også kommet med forslag om at ikke-medlemmer kan stille til valg i komiteene, så lenge de fyller kravene til et medlemskap. Vi er også enig i at det skal være bredde i faguttrykk, kjønn, alder og geografisk spredning, sier Tørdal.

Hun forklarer at det er kunstnerorganisasjonenes 29 000 medlemmer som gjennom åpne valg, bestemmer hvem som skal sitte i de 24 komiteene.

- Det er viktig at mangfoldet av kunstnerne har siste ord i saken, og ikke fem personer i statens kunstnerstipend som er oppnevnt av departementet. Dagens ordning sikrer en armlengdes avstand hvor politikerne ikke kan rå over hvem som sitter i komiteene.

- Dette forslaget er ikke en liten endring. Det er å frata en rettighet, legger hun til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!