Kunstnere skal få hjelp til å selge seg

Norske kunstnere har gode ideer, men vet dårlig hvordan de gjør forretning på dem. Nå trår staten til med tiltaksplan og 50 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I norsk kunst- og kulturliv er nemlig ikke alle like flinke til å tenke kommersielt og få har greie på hvordan de skal etablere selskaper, lage budsjetter og markedsføre produktene sine, skal vi tro regjeringen.

Meningen er at handlingsplanen Kunst og næring skal gjøre noe med denne situasjonen, og samtidig knytte kulturlivet og næringslivet tettere sammen.

– Kulturen kan gi viktige bidrag til norsk næringsliv, sa nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) under presentasjonen i Oslo mandag.

50 mill.
Derfor blir det nå satt inn 50 millioner kroner på å oppgradere næringslivskompetansen i kulturlivet og øke kulturinnholdet i næringslivet. 15 av disse millionene går til Innovasjon Norge, som skal fordele pengene på nye, relevante prosjekter med «verdiskapingspotensial».

– Disse pengene er ment for dem som har de beste ideene og virksomhetene. Dette er først og fremst næringspolitikk, med kultur i bunnen, sier kulturminister Trond Giske (Ap) til NTB.

25 tiltak

Sammen med kommunal og regionalminister Åslaug Haga (Sp), deltok Giske og Andersen på presentasjonen av handlingsplanen.

Tanken er at kunst og kultur skal være med og skape nye verdier og flere arbeidsplasser.

VET Å SELGE SEG? Matias Faldbakken var en av de norske kunstnerne som //www.dagbladet.no/kultur/2007/06/12/503311.html">ble utstilt på den kommersielle kunstmessen i Basel tidligere i juni. Foto: MATIAS FALDBAKKEN/STANDARD (OSLO)
VET Å SELGE SEG? Matias Faldbakken var en av de norske kunstnerne som ble utstilt på den kommersielle kunstmessen i Basel tidligere i juni. Foto: MATIAS FALDBAKKEN/STANDARD (OSLO) Vis mer

Planen inneholder til sammen 25 tiltak, som blant annet rettes inn mot kompetanseheving, kulturbasert næringsutvikling, øke norsk kunst og kulturs anseelse i utlandet.

(NTB)

NORSK KUNST I UTLANDET: Utlandet er et viktig vindu for å vise seg fram, som her, fra Galleri 27s avdeling på <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2007/06/12/503311.html">kunstmessen i Basel</A>.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer