Kunstnere som stiller ut Bataclan-terrorist vekker harme blant franskmenn. Ambassade uttrykker «sjokk og sorg»

«Martyrmuseet» kan oppleves i Berlin.

MARTYRMUSEET: I denne installasjonen henger historiske storheter som Sokrates side om side med terrorister. Foto: NTB Scanpix
MARTYRMUSEET: I denne installasjonen henger historiske storheter som Sokrates side om side med terrorister. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Utstillingen «Martyrmuseet», skapt av det danske kunstnerkollektivet «The Other Eye of the Tiger», stilles nå ut i Bethanien kunstgalleri i Berlin under den pågående kunstfestivalen Nordwind.

Det kontroversielle prosjektet vekker sterke reaksjoner, særlig i nabolandet Frankrike. En av installasjonene i det kontroversielle prosjektet viser nemlig portrettfotografier av 20 mennesker som «døde for sin overbevisning», og den døde terroristen Ismail Omar Mustafai er en av dem.

Terrorister og helter

Han var en mennene som tok livet av 90 mennesker under terrorangrepet mot konserthuset Bataclan i Paris i november 2015. Ved siden av et bilde av terroristen har de plassert en inngangsbillett til Bataclan.

I det samme kunstverket kan man også lese om Mohamed Atta, en av dem som kjørte et jetfly inn i World Trade Center i New York i 11. september 2001.

Portrettene av terroristene finnes side om side med historiske storheter som filosofen Sokrates og menneskerettighetsforkjemperen Martin Luther King.


Vis mer Vis mer
Vis mer

Støttes av Flemming Rose

Utstillingen, som også er hyllet av kritikere, har tidligere fått stor oppmerksomhet hjemme i Danmark. Den prisbelønte danske forfatteren og journalisten Flemming Rose, mannen som trykket de omstridte Mohammed-karikaturene i Jyllands-Posten, er en av dem som har støttet prosjektet.

- Vi skal forstå terrorister, uttalte han til Politiken om «Martyrmuseet» og la til at han mener «Martyrmuseet» er en glimrende idé.

Sveriges Radio har hyllet utstillingen, ifølge hjemmesidene til kollektivet, som «teknisk og dramaturgisk perfekt», men fransk presse og politikere er ikke like nådig.

Reagerer sterkt

Den franske avisa Le Figaro omtaler utstillingen som en skandale. I saken henviser de til politiker i partiet Republikanerne, Eric Ciotti, som skriver på Twitter at valget til kunstkollektivet «er skamfullt».

Nicolas Dupont-Aignan, en av høyrekandidatene som tapte racet om å bli Frankrikes neste president mot Emmanuel Macron, mener via Twitter at utstillingen er en «fornærmelse mot ofrene av islam».

Den franske ambassaden i Berlin har uttrykt sorg og sjokk over at terroristene er inkludert i kunstverket, skriver The Guardian.

- Vi er bevisste på vårt lands tilknytning til kunstnerisk frihet og frihet til å skape, men vi denne forvirrede sammenkoblingen mellom terrorisme og martyrdom fordømmer vi, skriver Den franske ambassaden i Berlin i en uttalelse, ifølge The Guardian.

Forsvarer valget

Kunstnerne selv forsvarer seg i en uttalelse. Danskene forklarer at utstillingen handler om å stille spørsmål ved og få folk til å reflektere over «hva en martyr er, hvem som fortjener å kalle seg selv martyr og hvilken rolle martyrer har i vår moderne verden».

- Alle martyrene i utstillingen har blitt utnevnt til martyr, enten av en stat, religion eller en organisasjon. Ingen av dem er valgt ut som martyrer av kunstnerne selv, skriver de.

Det er ingen som hyller terrorister eller drapsmenn i denne utstillingen, heter det videre.

- Ingen glorifiseres på noen måte. i opptakene som publikum har på øret kalles terrorister for terrorister, gisler for gisler og drapsmenn beskrives som drapsmenn.

I morgen holdes det en debatt med eksperter og kunstnere i lokalene, står det i uttalelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer