Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunstneren avslører: Derfor «korsfestet» han Listhaug

Malte korsfestet Sylvi Listhaug på vegg i Bergen.

VEGGMALERI: Natt til andre påskedag har gatekunstneren AFK malt et veggmaleri av Sylvi Listhaug på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinckels gate i Bergen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
VEGGMALERI: Natt til andre påskedag har gatekunstneren AFK malt et veggmaleri av Sylvi Listhaug på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinckels gate i Bergen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag dukket det opp et veggmaleri med Sylvi Listhaug som motiv på en vegg i Bergen. På bildet er den tidligere justisministeren korsfestet.

Bildet er signert av gatekunstneren AFK artworks. På Instagram har gatekunstneren titulert bildet «Making a martyr».

Listhaug er tilsynelatende malt som Jesus med en tornekrone på hodet. Ved beina hennes er det stilt opp mikrofoner ved siden av en rekke roser.

Verket har kunstneren kalt «Making a martyr - distracted by polarization». I en epost til Dagbladet avslører kunstneren AFK tankene bak maleriet.

- Mens vi krangler oss i mellom, mister vi de hendelsene som har ført oss hit ut av syne, skriver vedkommende, som har valgt å ha skjult identitet.

- Hvor kunne vi ha vært, om vi diskuterte årsakene som ligger bak tvungen migrasjon i stedet for dehumanisere innvandrere for å lindre vår egen samvittighet, spør kunstneren, og avslutter:

- Hat kan ikke bekjempes med hat!

«Min kamp»

Slagord som «mass surveillance», «free Palestine», «hunger» og «Jemen» er malt i bakgrunnen. I tillegg står det teksten «min kamp» på figurens mage.

Politiet i Bergen har i dag undersøkt veggmaleriet på hjørnet mellom Hans Holmboes gate og Fosswinckels gate i Bergen.

- Det er opprettet en undersøkelsessak opp mot huseieren. Den vil bli videre fulgt opp. Det avgjørende er om det er gitt tillatelse eller ikke. Det er opp til huseier å fjerne det, om det er det de ønsker, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Hans Erik Thue til Dagbladet.

- Står inntil videre

Det er på hjørnet av Fosswinckels gate 20 at veggmaleriet plutselig har dukket opp. Dette er et sameie, og det er opp til beboerne å avgjøre framtida til bildet.

Ifølge styremedlem Sunniva Gjeraker Hellene er saken tatt opp til diskusjon blant beboerne, men på grunn av påskeferien er det ikke tatt endelig stilling til hva man skal gjøre.

- Vi har diskutert det, og har blitt enige om å la det få stå inntil videre, sier Hellene til Dagbladet. Hun tror maleriet har dukket opp en gang i løpet av natt til mandag.

Hun sier på vegne av borettslaget at de ikke ønsker å kommentere det politiske budskapet bak bildet.

AFK er kjent i Bergen som gatekunstner og har laget flere gatemalerier i byen tidligere. Hans mest kjente verk er et 70 meter langt maleri ved Flesland. Gatekunstneren har valgt å ha skjult identitet fordi han føler «anonymitet gir han friheten til å være den han er», har han uttalt i et intervju med NRK.

Frps kommunikasjonsleder Kristian Larsson sier til TV 2 at Sylvi Listhaug ikke er tilgjengelig for kommentar i påsken.

Mandag kveld har Listhaug likevel gitt lyd fra seg på sin Facebook-profil.

- Dette kunstverket på fire hjul liker jeg. Kjørte drømmebilen Cadillac Escalade denne gangen i USA. Håper alle har hatt en fin påske! Det har jeg, skriver hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!