Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Michelle Obamas offisielle portrett

Kunstneren bak Michelle Obamas portrett var Nerdrums elev

- Beste fem månedene i mitt liv, sier Amy Sherald.

OBAMA-PORTRETT: Portrettene av Barack og Michelle Obama ble avduket ved Smithsonian's National Portrait Gallery i Washington DC tidligere denne uka. Kunstneren Amy Sherald (t.v.) har tidligere studert kunst under Odd Nerdrum i Norge. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Andrew Harnik
OBAMA-PORTRETT: Portrettene av Barack og Michelle Obama ble avduket ved Smithsonian's National Portrait Gallery i Washington DC tidligere denne uka. Kunstneren Amy Sherald (t.v.) har tidligere studert kunst under Odd Nerdrum i Norge. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Andrew Harnik Vis mer

(Dagbladet): Mandag denne uka ble det offisielle portrettet av Barack Obama og hans kone Michelle avduket ved Smithsonian´s National Portrait Gallery i Washington DC.

Portrettene er en tradisjon for presidenter som har gått av, og museet har derfor et portrett av de fleste forhenværende presidentene.

PORTRETTET: Portrettet av Michelle Obama ble malt av kunstneren Amy Sherald, som studerte under den norske kunstneren Odd Nerdrum i 2005. Foto: NTB scanpix / Amy Sherald / National Portrait Gallery via AP
PORTRETTET: Portrettet av Michelle Obama ble malt av kunstneren Amy Sherald, som studerte under den norske kunstneren Odd Nerdrum i 2005. Foto: NTB scanpix / Amy Sherald / National Portrait Gallery via AP Vis mer

Den tidligere presidenten selv valgte Kehinde Wiley (40), en Yale-utdannet kunstner med tradisjon for å male naturalistiske, fargerike portretter av afro-amerikanere i klassiske positurer.

Mens den tidligere førstedama valgte kunstneren Amy Sherald (44) fra Baltimore, som ofte velger å male svart hud som grå, for å fjerne elementet av en bestemt hudfarge i bildene sine.

Internasjonale medier har bemerket seg Obama-parets valg av kunstnere blant annet fordi det er de første afro-amerikanske kunstnerne som har malt de offisielle portrettene.

Studerte i Norge

Men her hjemme er det noe annet som fenger oppmerksomheten:

Kunsteren Amy Sherald har nemlig studert under den norske kunstneren Odd Nerdrum (73). Det skriver hun i et innlegg på Instagram fra 2013.

AMY SHERALD: Amy Sherald under avdukingen av portrettene ved Smithsonian's National Portrait Gallery i Washington DC. Foto: NTB scanpix / Mark Wilson / Getty Images / AFP
AMY SHERALD: Amy Sherald under avdukingen av portrettene ved Smithsonian's National Portrait Gallery i Washington DC. Foto: NTB scanpix / Mark Wilson / Getty Images / AFP Vis mer

Nerdrum har siden 80-tallet drevet kunstskole for utvalgte elever. Skolen har holdt til både i Frankrike, på Island og i Norge. Da Amy Sherald studerte under Nerdrum i 2005, var skolen i Larvik.

På Nerdrums offisielle hjemmeside beskrives skolen som en «gratis workshop» og en «renessanseskole», hvor studentene jobber både som modeller og preparerer lerreter, og gjerne diskuterer filosofi mens de arbeider.

I 2013 publiserte Nerdrum et samleverk med bilder av kunst fra både ham selv og flere av hans tidligere studenter. Boka heter «The Nerdrum School - The Master and his Students», og Amy Sherald er en av studentene som har bidratt til boka.

- Jeg er glad for å være en del av denne publikasjonen. Jeg ble opplært i Larvik, Norge. Det var de beste fem månedene i mitt liv, skriver Sherald i innlegget.

- Stor påvirkning

Da bildet av Michelle Obama ble avduket, sa den tidligere førstedama at hun var mildt sagt overveldet av det hele, men klarte å få fram et wow. Hun sa også at hun tror Sheralds bilder kan ha stor påvirkning på jenter, og fargede jenter spesielt.

- De vil se bildet av noen som likner på dem henge på veggen på denne store, amerikanske institusjonen ... og jeg vet hva slags påvirkning det vil ha på livene deres, for jeg var en av de jentene, sier hun.

President Obama takket Sherald for måten hun har framstilt Michelle Obama:

- Amy, jeg vil takke deg for så spektakulært ha foreviget elegansen og skjønnheten og intelligensen og sjarmen og heitheta til kvinnen jeg elsker, sa han ifølge CNN.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling